joombig video slider vertical

ADSense_02


SURADNJA SA ŠOKAČKOM GRANOM ZA DANE KRUHA


Utorak, 17 Listopad 2017

I ove godine smo bili gosti drage nam udruge Šokačka grana Osijek, udruge koja ima za cilj promicati ljubav prema baštini kroz obrazovne, kulturno-umjetničke institucije i projekte.

Ravnateljica škole Sandra Brajnović, profesorice struke Tatjana Petrač i Ivana Umolac, profesorica hrvatskog jezika Jasna Kondža Staničić te skupina učenika Trgovačke i komercijalne: „Davor Milas“ Osijek ukazali su na svu raskoš, bogatstvo i kreativni potencijal Slavonije i Baranje temeljen na kulturnoj tradicijskoj baštini.

Upravo kulturna baština svojom raznolikošću i vrijednostima predstavlja izuzetno velik potencijal za razvoj poduzetništva, koje ima važnu ulogu za lokalni društvenogospodarski razvoj u smislu zapošljavanja i poticanje razvoja drugih gospodarskih i društvenih djelatnosti. 

Menadžment u kulturi, tj. u korištenju kulturne baštine i to kao poduzetnička aktivnost, još uvijek nije dovoljno razvijen u Hrvatskoj a potencijal je velik. 

Želja nam je da naši učenici uz članove civilnoga društva Šokačke grane iz neposredne blizine uočavaju svoje prilike i ujedno izgrađuju kulturne navike.

Cilj nam je kod učenika razvijati svijest o važnosti očuvanja identiteta kroz kulturni i zdravstveni turizam te zdrave prehrane.

Upravo ovakva udruga, koja želi biti prepoznata kao predvodnik u očuvanju kulturnog identiteta kroz aktivno sudjelovanje u kreiranju kulturne i kreativne strategije razvoja organizacijom Dana kruha, Pokladnih običaja, Etno modnih revija, Dana Julija Njikoša, Što su jeli naši stari u Korizmi, Božićnu priču, Šokačke suvenire i nizom sličnih događanja u zemlji i inozemstvu  može pokazati kako se običaji čuvaju od zaborava.

To je prilika da se stječu organizacijske vještine, jača povezanost i socijalna uključenost učenika te promovira turistički potencijal Osječko-baranjske županije.

Profesorica Jasna Kondža je učenike pripremila za recital o kruhu koji je oduševio goste ali i sve nas jer smo otkrili neke nove talente naših učenika.

Nakon priredbe lijepo smo se pogostili bogatom ponudom domaćih proizvoda od brašna koje su pripremile vrijedne ruke članica i članova Udruge te još jednom pokazali da itekako imamo što ponuditi.

Tatjana Petrač, profesor mentor

Listopad 2017.

 

 

ADSense_04