joombig video slider vertical

ADSense_02


U OSIJEKU ODRŽANA DRUGA JESENSKA ŠKOLA KEMIJE.


Subota, 29 Rujan 2018

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek, popularna „Ruđerica“, bila je ovih dana domaćinom trodnevne 2. Jesenske škole kemije za srednjoškolce.

Drugo izdanje Jesenske škole kemije održano je od 24. do 26. rujna 2018. U okviru škole održana su predavanja i vježbe iz kemije namijenjene učenicima završnih razreda srednjih škola koji žele naučiti više od onoga što uče u okviru redovne nastave kemije.

Školu je vodio doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar iz Instituta Ruđer Bošković, a pomagali su mu trojica mladih iskusnih sudionika Međunarodnih kemijskih olimpijada – Silvestar Mravlinčić, Ilija Srpak i Janko Čivić, te Maja Starčević, profesorica kemije i biologije iz škole domaćina. Program škole obuhvaćao je predavanja i vježbe. U vježbama je moglo odjednom sudjelovati maksimalno 15 učenika, dok je broj polaznika na predavanjima bio znatno veći i kretao se između 30 i 70 polaznika.

Za laboratorijske vježbe prijavili su se učenici četvrtih razreda triju osječkih škola: II. gimnazije Osijek, III. gimnazije Osijek i škole domaćina. Učenici su u laboratoriju prvi dan vježbali analizu vodenih otopina anorganskih soli. Drugi dan bavili su se pripravom i titrimetrijskom analizom kalijeva bis(oksalato)kuprata(II) dihidrata, a posljednji dan škole u laboratoriju je organizirano natjecanje u vježbi „Analizom pogodi koja je sol u vodi“.

Prva dva mjesta na natjecanju osvojili su Borna Kufner i Valentina Kečkeš, oboje maturanti II. gimnazije Osijek, dok se za treće mjesto izborila Tina Popović, maturantica škole domaćina. Pobjednici natjecanja nagrađeni su knjigama poznatoga hrvatskog kemičara i popularizatora kemije Nenada Raosa koje je doniralo Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI).

Organizator Jesenske škole kemije i ove je godine bila osječka Udruga „Biti Bolji“ u okviru svoga projekta „Biti Bolji – Be Better“, a pomoć i podršku u organizaciji dali su Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Institut Ruđer Bošković, škola domaćin, Osječko-baranjska županija, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, medijski pokrovitelj časopis Poduzetnik.

doc. dr. sc. Tomislav Portada

ADSense_04