ADSense_02


„Slavonija-doživi ju jednom, voli ju zauvijek“


Ponedjeljak, 28 Lipanj 2010

 *Projekt je osmišljen s ciljem da razvije mrežu kontakata preko studenata iz stranih zemalja koji uvelike mogu pomoći u promociji turističkih znamenitosti kojih ne nedostaje u Slavoniji i Baranji*

studentsko_svibanj_10.jpgUdruga studenata AIESEC Osijek, u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Osijeka i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije, organizira projekt baziran na meðunarodnoj razmjeni studenata „Slavonija-doživi ju jednom, voli ju zauvijek“. Projekt se odvijao kroz travanj i svibanj na različitim ...

lokacijama u Osijeku, te Osječko-baranjskoj županiji.
Sama ideja projekta dolazi od pretpostavke kako Slavonija i Baranja imaju veliki potencijal u turizmu kojeg ne koriste onako kako bi trebale. Tako je ovaj projekt osmišljen s ciljem da doprinese razvoju i kvaliteti turističke ponude grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kako bi u budućnosti mogli efektnije djelovati prema turistima, te kako bi se razvila mreža kontakata preko studenata iz stranih zemalja koji uvelike mogu pomoći u promociji turističkih znamenitosti kojih ne nedostaje u Slavoniji i Baranji.

                                             Monika Linkowska, studentica turizma iz Poljske
Odlučila sam se doći u Osijek i raditi na ovom projektu jer će to biti jedno veliko iskustvo za mene. Želim nešto studentsko_svibanj_10_2.jpgviše naučiti o Hrvatskoj, posebno o poljoprivredi i turizmu u Slavoniji i Baranji. Znanje o Hrvatskoj-zemlji kandidatu za EU biti će mi jako korisno kada se vratim u Poljsku. Jako mi se svidio opis posla prakse koji uključuje promociju Slavonije i Baranje u Poljskoj, kreiranje promotivnih materijala, web stranica za poljsko tržište, te na kraju i ciljana marketinška kampanja za Poljsku. Vjerujem da imam dosta dobrih ideja za poboljšavanje turizma u Slavoniji i Baranji, pa bih tako pokušala naglasiti kulinarske specijalitete i dobra vina u ovoj regiji. Mislim da se mogu pridobiti strani turisti koji su na putu za obalu da provedu nekoliko dana i u Slavoniji i Baranji. No za to je potrebno poboljšati infrastrukturu i bolje povezati Osijek s ostatkom Hrvatske i ostalim europskim metropolama. S obzirom na to da već imam iskustva u vinskom turizmu, smatram da bi se na njemu trebao bazirati turizam Baranje. Takoðer, treba naglasiti i raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, posebno u Parku prirode „Kopački rit“. Vjerujem da ćemo do kraja projekta uspjeti Slavoniju i Baranju predstaviti kao poželjnu destinaciju i kreirati specifičan identitet.

Takoðer, kroz ovaj projekt Turistička zajednica grada Osijeka i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije imaju priliku na direktan način upoznati strana tržišta i stvoriti kvalitetnu podlogu za dugoročniju promociju Slavonije i Baranje na stranim tržištima.
Na samom projektu će raditi dvoje studenata-praktikanata, članova AIESEC-a iz inozemstva. Oni studiraju ekonomiju, marketing i turizam, stoga su dovoljno kompetentni za razvijanje turističkih sadržaja i ponuda. S obzirom da studenti dolaze iz Rusije i Poljske, razvijati će sadržaje i ponude ciljano za te dvije zemlje jer ta dva tržišta najbolje poznaju. Po završetku svoje prakse u Osijeku, kada se vrate u svoju matičnu zemlju, nastaviti će sa promocijom Slavonije i Baranje, te na taj način već ove godine poboljšati posjećenost naše regije.

                                                          Anton Razumov, student ekonomije iz Rusije
studentsko_svibanj_10_1.jpgMislim da je ovaj projekt jedna jako dobra inicijativa za cijelu Hrvatsku. Na ovaj način mogu se stvoriti konkretne promjene potrebne turizmu u ovoj regiji. Takoðer, očekujem da ću i ja dosta naučiti na ovom projektu, te da ću se razviti u području koje me jako zanima, a to je marketing i turizam. Opis posla koji uključuje promoviranje Slavonije i Baranje na ruskom tržištu mi je jako privlačan, te vjerujem da ću moći na pravi način prenijeti identitet ove regije svojim sugraðanima. Mislim da ovaj projekt treba biti samo početak razvoja turizma Slavonije i Baranje. Promjene se ne mogu napraviti preko noći, no ovo je vrlo dobar korak prema krajnjem cilju-stvaranju prepoznatljivog identiteta Slavonije i Baranje u zemljama Europe i svijeta.

Studenti koji su se odlučili na rad u stranoj zemlji i koji su boravila dva mjeseca u Osijeku bili su Monika Linkowska iz Poljske, i Anton Razumov iz Rusije.
Osim Turističkih zajednica grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, potporu projektu su izrazili i partneri AIESEC-a Osijek: Ekonomski fakultet u Osijeku, Hrvatska udruga poslodavaca, Osječka televizija, Radio Plus i web portal Osijek031.

Ivan Brozović, AIESEC Osijek,  svibanj 2010.

ADSense_04