ADSense_02


Obilježavanje European SME week 2010.


Utorak, 19 Listopad 2010

*EU nastoji stvoriti okolinu u kojoj poduzetnici i obiteljski poslovi mogu razvijati, a poduzetništvo nagraðivati *Udruga je detaljnije predstavila dosadašnje te buduće projekte*

ewob_kutak_slika_poduzetnistvo__u_mojoj_glavi__1.jpgStudentska udruga Poduzetnici Bez Granica (Entrepreneurs Without Borders), koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, uspješno je privela kraju još jedan projekt. Udruga ove godine radi na čak sedam projekata. Neki od njih su posjet američkih studenata našem fakultetu te odlazak naših studenata na američko Sveučilište i posjet Chicagu, izrada loga za malo poduzeće, organiziranje ...

humanitarne akcije, sudjelovanje na obilježavanju Europskog tjedna informiranja mladih, obilježavanje Globalnog tjedan poduzetništva te Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva.

Izuzetan dogaðaj za studente
Europski tjedan malog i srednjeg poduzetništva, odnosno European SME Week 2010. bio je organiziran od strane  Europske komisije drugu godinu za redom u 37 zemalja u nastojanju da se u Europskoj uniji stvori okolina u kojoj se poduzetnici i obiteljski poslovi mogu razvijati , a poduzetništvo se nagraðuje. Ono što je vrlo značajno jest da su uz članice Europske unije, sudjelovale i zemlje pristupnice i zemlje koje su u pregovorima, kao što je i Republika Hrvatska. Time Europska komisija otvara vrata europskog poduzetništva svima onima koji se žele predstaviti i širiti vlastita poduzetnička iskustva. Ovogodišnji tjedan obilježen je u svim zemljama u periodu od 25. svibnja do 01. lipnja.

                                                             Promocija poduzetništva
Ciljevi Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva jesu pružanje informacija na koji način Europska unija te regionalne i lokalne vlasti pružaju pomoć i podršku mikro, malim i srednjim poduzećima. Nadalje, cilj jest i sama promocija poduzetništva, tako da ljudi, naročito mladi i studenti, ozbiljno shvate značaj poduzetništva i da ih se potakne na razmišljanje da odaberu da se njihova buduća poslovna karijera kreće u smjeru razvoja poduzetništva. Jedan od ciljeva jest takoðer i prilika da se poduzetnicima oda priznanje za doprinos na području zaposlenja, razvoja, inovacija.

ewob_kutak_sme_week_zajednicka_slika_1_copy.jpg 

Studentska udruga Poduzetnici bez granica tako je prepoznala ovu izvanrednu priliku i pridružila se obilježavanju tjedna te je 26. svibnja na Ekonomskom fakultetu u suradnji s Ekonomskim fakultetom, Elektrotehničkim fakultetom, Pravnim fakultetom te Umjetničkom akademijom organizirala predstavljanje poduzetništva u obliku štandova s temom Poduzetništvo u mojoj glavi te u obliku otvorene tribine s temom Malo i srednje poduzetništvo Republike Hrvatske će prosperirati nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Mi kao udruga koja suraðuje s malim i srednjim poduzećima, većinom na lokalnoj razini, shvatili smo da su mala i srednja poduzeća zaista pokretači svakog gospodarstva i upravo zato smo se odlučili obilježiti Europski tjedan na način da uključimo različite fakultete s različitim temama i idejama kako bismo pokazali da je poduzetništvo svuda oko nas i da je ono to što nas pokreće naprijed. Smatramo da je Europska unija prepoznala njihovu važnost i zato je od iznimnoga značaja obilježavanje ovakvih velikih dogaðaja, naročito u našoj sredini jer se nalazimo na samome putu ulaska u Europsku uniju.
Dogaðaj je sam po sebi bio poseban i mi kao organizatori, u sklopu naše udruge, mogli smo izabrati i prijaviti temu i dane kada ćemo obilježiti tjedan. Nakon poslane prijave, organizatori su nam odobrili temu i projekt te su nam poslani promotivni materijali. U organiziranju dogaðaja, sudjelovao je veliki broj studenata, članova studentske udruge Poduzetnici Bez Granica, ali i studenti s drugih fakulteta. Sveukupno je bilo uključeno oko trideset studenata. Kao i uvijek, od velike pomoći bili su nam i naši dragi asistenti i profesori s Poslijediplomskog studija Poduzetništvo pod vodstvom prof.dr.sc. Slavice Singer. Zaista je pohvalno bilo vidjeti toliki broj studenata kako aktivno sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedan malog i srednjeg poduzetništva.

Poduzetništvo u mojoj glavi
U razdoblju od 10h do 13h posjetitelji su mogli obići štandove na temu Poduzetništvo u mojoj glavi . Dolaskom na info štand posjetitelje se informiralo malo više o tome što je Europski tjedan malog i srednjeg poduzetništva i s kojim se ciljevima organizira.
Sljedeći štand koji su posjetitelji mogli obići bio je štand studentske udruge Poduzetnici bez granica. Posjetitelji su mogli saznati da su ciljevi udruge promoviranje poduzetničkog načina ponašanja, suradnja s poduzetnicima te razvoj mladih ljudi. Udruga je takoðer detaljnije predstavila dosadašnje te buduće projekte. Na jednom od štandova predstavljao se Ekonomski fakultet na kojem su potencijalni studenti mogli saznati nešto više o načinu studiranja, predmetima te smjerovima koje nudi sam fakultet.
Kako Poduzetništvo u mojoj glavi doživljavaju studenti Umjetničke akademije moguće je bilo vidjeti, osim posjete njihova štanda, i gledanjem trosatnog izraðivanja velike slike mladih umjetnika pod  nazivom Poduzetništvo u mojoj glavi. Posjetitelji su imali priliku zaviriti u svijet umjetnika te vidjeti pribor za slikanje koje koriste umjetnici, način odijevanja te radnu atmosferu.

                                                       Hrvatska nakon ulaska u EU
Na posljednjem štandu posjetitelji su mogli sudjelovati u stress releaf radionici u izradi origamija. Na taj način smo željeli uključiti studente da nauče izraðivati različite materijale uz pomoć raznih tehnika koje zaista pomažu u oslobaðanju stresa.
Naposljetku su posjetitelji mogli sudjelovati na otvorenoj tribini s temom, Malo i srednje poduzetništvo Republike Hrvatske će prosperirati nakon ulaska u Europsku uniju. Tribina je započela kratkom prezentacijom o važnosti malih i srednjih poduzeća i pojašnjenjem situacije u kojoj se oni nalaze te su time sudionici bili upućeni u raspravu. Na tribini je bilo prisutno oko 30-tak sudionika, a samu organizaciju tribine vodili su studenti Pravnog fakulteta.

Poduzetnički način ponašanja pokazali su i studenti Elektrotehničkog fakulteta predstavljanjem svoga radija Radioetfos. Posjetitelji su mogli uživati u glazbi koja se puštala na radiju te naručivati pjesme i istovremeno vidjeti ewob_kutak_tribina.jpgkako izgleda Internet stranica radija te dobiti informacije o tome kako se prijaviti na radio i sa svoga računala ubuduće naručivati glazbu, te ostavljati svoje komentare. Takoðer su se mogli saznati detalji o softwareu koji podržava radio, temama i emisijama kojima se radio bavi.
O funkcioniranju ženskog poduzetništva moguće je bilo saznati iz prve ruke na štandu obiteljskog obrta Galena koji je stanar poduzetničkog inkubatora. Na štandu su predstavljeni proizvodi samog obrta kao što su različiti ljekoviti pripravci za prirodno ozdravljenje tijela. Još jedna predstavnica ženskog poduzetništva bila je i tajnica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek, Katarina Pekanov.
Predstavnik obiteljskog poduzetništva bio je Konikom koji je bio sponzor nekoliko nagrada.
Zaista nam je drago što smo postali, barem jednim dijelom, dio velike europske zajednice i što smo imali priliku i ovaj put promovirati poduzetnički način djelovanja i razmišljanja te potaknuti studente na proaktivnije djelovanje. Radujemo se i idućem obilježavanju Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva.

T. Gelenčir i M. Šalinović,   srpanj - kolovoz 2010.

 

ADSense_04