ADSense_02


Stručna praksa osječkih studenata u SAD-u


Utorak, 11 Siječanj 2011

 *Ovo je bila prva godina kada su u ovom projektu organizacije Poduzetnici bez granica sudjelovali i studenti koji nisu članovi organizacije *Razvoj kineskog gospodarstva omogućuje nove prilike*

ewob_kutak_prosinac_10_studenti_1.jpgI su ove godine, treći puta zaredom, studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku dobili priliku za stručnu praksu u Americi, točnije na University of Illinois u gradiću Urbana-Champaign blizu Chicaga. Bila je to jedinstvena prilika za naučiti nove vještine, otkriti nove horizonte, steći nove prijatelje i ostvariti značajne kontakte. Poziv je bio upućen svim zainteresiranim studentima Sveučilišta J.J.Strossmayera,

pa je ovo ujedno bila i prva godina kada su u ovom projektu organizacije Poduzetnici bez granica (EWoB) sudjelovali i studenti koji nisu članovi organizacije.

Američka verzija inkubatora
Službeni dio puta je imao nekoliko ciljeva. Prije svega hrvatski studenti su imali priliku čuti nekoliko predavanja ewob_kutak_prosinac_10_studenti_2.jpgameričkih profesora koji su nam predavali o mikro financijskim institucijama, ali i o američkoj sveučilišnoj verziji poduzetničkog inkubatora. Oni, naime nude svojim studentima najsuvremeniju opremu i laboratorije za istraživanja kako bi poticali razvoj studentskih inovacija, pod uvjetom da svoj patent prodaju sveučilištu. Isto tako slušali smo predavanja o franšizi u američkom gospodarstvu, a najzanimljivijim predavanjem smo jednoglasno ocijenili ono profesora Magellia koji je predavao o mogućim poduzetničkim prilikama koje donosi nagli razvoj kineskog gospodarstva kako ne bismo bili ustrašeni njihovom naglom ekspanzijom već kako bismo u prijetnji ugledali priliku. Profesor Magelli je ujedno i idejni začetnik studentske udruge Poduzetnici bez granica (EWoB) stoga nam je bilo posebno drago što smo ga imali priliku upoznati.

                                                     Predivno iskustvo za studente
U onom neslužbenom dijelu mnogo smo naučili o kulturi, prilikama, različitosti i sličnostima, jeziku, Chicagu... Upoznali smo mnogo naših vršnjaka s kojima smo ostali u kontaktu i koji su nam pokazali kako izgleda američki studentski život, a koji zbilja nalikuje svemu prikazanom u američkim filmovima.
Ovo putovanje je u mnogočemu bilo predivno iskustvo za jednog studenta, kako u smislu učenja i stjecanja novih vještina, tako i u smislu osobnog razvoja kroz upoznavanje i prihvaćanje različitosti; kroz komuniciranje i druženje s drugačijim ljudima od onih koji nas okružuju u Hrvatskoj i kroz ostvarivanje kontakata koji će nam u budućnosti zasigurno biti od pomoći.

Zahvaljujući američkim studentima, imali smo organizirano i nekoliko posjeta. Prvo smo posjetili sjedište kompanije Catepillar gdje smo proveli cijeli dan. Naime, imali smo organizirana tri predavanja visokopozicioniranih menadžera koji su nam predavali o načinu funkcioniranja jedne internacionalne kompanije te kako je raditi u jednoj kompaniji koja ima utjecaja u cijelom svijetu. Uz to, obišli smo proizvodne linije, u pratnji službenog vodiča, gdje smo mnogo naučili o organizaciji rada i učinkovitom iskorištavanju prostora, ali i vremena radnika, za čiju se sigurnost posebno brinu.

ewob_kutak_prosinac_10_studenti.jpg
Za vrijeme boravka u SAD-u, posjetili smo i Super-računalo koje se nalazi u sklopu sveučilišnog kompleksa, a koje je donedavno bilo najbrže i najjače računalo u svijetu. Trenutno rade na proširivanju kapaciteta kako bi mogli složiti računalo koje će im vratiti titulu najbržeg na svijetu.
Uz sve navedeno, imali smo organiziran i case competition. Riječ je bila o slučaju jedne mikro financijske institucije koja pokušava ući na tržište jednog grada u Indiji, ali problem je u tome što već postoje dva, vrlo uhodana, konkurenta. Zadatak studentima bio je da u timovima koje su činila dva hrvatska i tri američka studenta, istražiti i osmisliti način na koji penetrirati na tržište te kako se pozicionirati s obzirom na konkurenciju, ali i potencijalne klijente. Svi timovi su imali nekoliko dana za pripremu potencijalnih rješenja, a svoje smo prijedloge izlagali zadnji dan našeg boravka na Sveučilištu pred dekanom Business Schoola, profesorom Kurzom koji intenzivno suraðuje sa udrugom EWoB te pred asistenticama EFOS-a koje su nam bile stručna pratnja na ovom putovanju.

Željka Filipović,   prosinac 2010.
Diplomski studij Poduzetništvo

ADSense_04