ADSense_02


Američki i hrvatski studenti zajedno nude nova rješenja


Srijeda, 25 Svibanj 2011

*EwoB okuplja sve studente koji žele proširiti svoje obzore *Posjet američkih studenata organiziran je na način da su upoznati i s našim običajima, gastronomijom, ponudom pića, zabavnim sadržajima*

ewob_kutak1_veljaca_11.jpgStudentska udruga Poduzetnici Bez Granica – Entrepreneurs WithOut Borders, djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku i okuplja naše najbolje i najaktivnije studente svih generacija koji žele proširiti svoje obzore. Izvorno je udruga osnovana od strane američkih studenata s University of Illinois at ...

Urbana-Champaign 2008. godine, a svoje daljnje sudjelovanje prenijela je na naše Sveučilište te na ostale dijelove svijeta. 
 
Rad na projektima cijele godine
Možemo s ponosom reći da su ove godine članovi naše Udruge, koji djeluju na području američkog Sveučilišta, uspjeli uspješno organizirati studentsko putovanje u Indiju, što nas itekako raduje jer svako naše daljnje širenje i promicanje poduzetničkog načina djelovanja i razmišljanja je veliki uspjeh za nas. Udruga djeluje vrlo aktivno i omogućuje razmjenu članova, ali i rad na različitim projektima tijekom cijele godine. Možemo reći da nam je prošla godina bila vrlo uspješna, a ne nedostaje planova ni za ovu godinu koja je pred nama. Ova meðunarodna suradnja započela je inicijativom dekana Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Željka Turkalja, voditeljice Poslijediplomskog studija Poduzetništvo, prof. dr. sc. Slavice Singer te M.B.A. Jeffery M. Kurtza, profesora na Sveučilištu Illinois. Iznimno smo ponosni što se i ove godine, četvrti puta zaredom, ostvarila još jedna vrlo uspješna suradnja s američkim Sveučilištem, gdje smo ovaj puta organizirali natjecanje u analizi slučajeva u suradnji s dva osječka poduzeća. Cijeli posjet je organiziran na način da ne budu sva dogaðanja samo u dvoranama fakulteta, nego da ih upoznamo i s našim običajima, našom gastronomijom, ponudom pića, zabavnim sadržajima i slično. Svake godine organiziramo nešto novo i zanimljivo, a primijetili smo da i većina naših studenata nije doživjela neke od tih stvari, kao što su posjet gradu heroju, Vukovaru, zatim obilazak grada Ðakova, katedrale, lipicanaca. Odveli smo ih u neke od najboljih restorana s najboljom ponudom i najboljom glazbom, a naravno, neizostavni su bili izlasci u Tvrðu. Američki studenti uvijek su oduševljeni našim gostoprimstvom i ljubaznošću.

                                                         Svakom studentu certifikat
Svakom studentu koji je sudjelovao na ovome projektu uručen je certifikat za sudjelovanje u edukacijskome programu. Cijeli projekt vodio se pod mentorstvom profesora s američkog sveučilišta M.B.A. Jeffery M. Kurtza te naših profesorica doc. dr. sc. Sunčice Oberman – Peterke i mr. sc. Anamarije Delić. Hrvatski studenti ove godine uzvraćaju ponovno posjet američkom Sveučilištu gdje će takoðer raditi na projektima te će na nekoliko dana posjetiti i Chicago i boraviti na njihovom vrlo naprednom Sveučilištu.

Sedam timova na dva projekta
U Osijeku je od 7. do 14. siječnja 2011. godine, ukupno boravilo 11 studenata koji su zajedno s našim studentima bili grupirani u timove. Svaki tim imao je svog voðu tima koji je koordinirao rad i izvještavao profesore i poduzetnike. Ukupno je bilo sedam timova koji su radili na trenutnim problemima dva poduzeća. Na ovaj način omogućeno je da se poduzetnicima i studentima prenesu američka iskustva iz kojih bi mogli mnogo naučiti i koja bi im pomogla u daljnjem radu.
U projekt su bila uključena dva poduzeća: GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA d.o.o. i KREDITNA UNIJA NOA. Nakon odraðenog projekta vlasnici poduzeća bili su zadovoljni radom i trudom studenata te mnoštvom dobrih i korisnih ideja koje su iznijeli za poboljšanje njihova poslovanja. Bilo je vrlo zanimljivo pratiti rad u grupama i razmišljanja američkih studenata jer je u Sjedinjenim Američkim Državama sustav mikrokreditiranja razvijen i postoji duže, nego li kod nas, pa je bilo vrlo interesantno vidjeti koji su njihovi prijedlozi i razmišljanja vezana za situaciju na ovim prostorima. Dakako, bilo je takoðer vrlo zanimljivo i vidjeti njihova razmišljanja vezana za organizaciju javnog prometa u SAD-u. Jedan od timova koji je radio na slučaju GPP-a, a koji je i pobijedio, je u svome  radu i analizi uračunao inflaciju.

ewob_kutak_veljaca_11.jpg

Naime, u SAD-u, javni gradski promet je organiziran tako da se cijena karata odreðuje uglavnom prema kretanjima inflacije pa je tim došao do zaključka da kada bi se uračunala kretanja inflacije, da bi gradski prijevoz poskupio, ali bi se sveo na realnu razinu, naročito studentske mjesečne karte. Svi timovi dali su svoj maksimum za tako kratko vrijeme rada na analizama slučajeva i zaista su ponudili neka od rješenja koja su realna i moguće provediva te se nadamo da su dala poticaja poduzetnicima da nastave i dalje puno raditi i truditi se kako bi bili što uspješniji. Mi se kao studenti zahvaljujemo ovim putem i žiriju koji je odlučivao tko će od timova pobijediti. Ove godine smo se odlučili na takav jedan, hajdemo reći, američki pristup problemima, koji i neki naši profesori pokušavaju uvesti na naš Fakultet, rekao je potpredsjednik Udruge, Mladen Šalinović.

Kontakt:
Ekonomski fakultet Osijek,
kabinet broj. 46
Telefon: 031 / 224 457
Mobitel: 099/405 48 96
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://ewobcroatia.webs.com/
 
Zaključak projekta je da su ovi poduzetnici uporni u svome poslu, ali da ih poduzetnička klima na ovim prostorima usporava i ne nudi dovoljno prostora za snažniji napredak i bržu realizaciju zamisli.
Osim rada na projektima, američki studenti su posjetili BIOS i Centar za poduzetništvo, razgledavali Osijek, uživali u slavonskoj domaćoj hrani i piću te razgovarali o razlikama i mogućnostima studiranja u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.
Radit ćemo i dalje naporno kako bi se ova suradnja nastavila i dalje i kako bi se očuvali ovi vrijedni kontakti i iskustva.

Za EwoB: Tea Lešković, Mladen Šalinović ,   veljača 2011.

ADSense_04