ADSense_02


SREDNJA ŠKOLA PRELOG


Subota, 11 Lipanj 2016

Moja frankfurtska avantura

Bilo je rano jutro, 5 sati, 26 minuta i 49 sekundi. Nas petnaestero s dvije profesorice (prof. Baksa i prof. Gregur) busom smo krenuli prema odredištu. U okviru Erasmus+ projekta «zaradili» smo biti dionicima frankfurtske avanture koju ćemo pamtiti dugo, dugo J Do Frankfurta na Majni putovali smo nekih dvanaestak sati. Svi smo jedva čekali da stignemo jer put je bio vrlo dug i naporan.

Frankfurt je jako velik - još nikad nisam vidio toliko građevina na jednom mjestu! Smjestili smo se u hostel Haus der Jugend na samoj obali Majne, ostavili stvari u našim sobama i otišli na večeru. Nakon večere imali smo kratak sastanak i krenuli na spavanac. Ujutro su nas dočekali mentori koji su nas uputili prema našim radnim mjestima gdje smo obavljali praktični dio. Neki su bili u hotelima (Leonardo, Bristol, Pure, Hilton), neki u osiguravajućim kućama (AOK), a neki u Hrvatskom gospodarskom savezu (Kroatische Wirtschaftsvereinigung – KWVD).

Prvi dan na poslu bio je dobar, a ostali su bili sve bolji i bolji. Naučio sam se koristiti njemačkim jezikom (nisam naučio sve, ali ono bitno jesam). Što mi nije uspijevalo na njemačkom, išlo je na engleskom pa čak i hrvatskom). Mentori u objektima gdje smo radili bili su vrlo susretljivi, dijelili nam savjete i pomagali u izvođenju radnih zadataka.

Svaki dan nakon prakse smo se družili, a nakon večere kartali UNO (već nam je polako išao na živce). Upoznali smo i nove prijatelje iz drugih zemalja. Zadatak profesorica je bio paziti na nas, tražiti one koji su se izgubili i pronaći nam zanimaciju za vikend.

Subotom i nedjeljom družili smo se kroz različite izlete po gradu. Imali smo dvotjednu kartu za sve vrste gradskog prijevoza pa smo se vozikali busom, tramvajem, podzemnom. Tako smo posjetili poznati botanički vrt, tzv. Palmen Garten u Frankfurtu, gdje su izložene stotine vrsta raznog raslinja, palmi, orhideja, kaktusa. Frankfurter ZOO također je bio lijepo iskustvo. Iako po kiši, uspio sam vidjeti i fotoaparatom zabilježiti skoro sve životinje koje su bile raspoložene za fotkanje, kao što možete vidjeti u albumu. Impresivan je bio i posjet frankfurtskoj zračnoj luci, koja je vjerojatno najveća u Europi - s jednog terminala na drugi vozi čak vlakić- vauuuu! Kažu da svakih 20-30 sekundi polijeće/slijeće neki zrakoplov. Hm... 

U susret novim avanturama

Snažan dojam na mene ostavio je i izlet brodom po Majni - s broda vidiš cijeli grad. Prekrasno! Za razliku od ostalih izleta, tada nas je čak i sunce obasjalo.

Posjetili smo i stari grad, razne crkve, trgovačke centre, tipične njemačke gostionice i restorane i sl. Zadnje dane našeg boravka u Frankfurtu posjetili smo i lokacije Tjedna iluminacije koji je bio uprizoren po cijelom gradu - svjetla u različitim oblicima, performansi umjetnika i osvijetljene crkava i građevina uljepšavale su grad.

Nakon 15 dana, avantura je završila. Stigao je dan povratka. Prepuni dojmova, ali i vrećica s novim stvarima, u srijedu, 16. ožujka, ujutro u 8.00 krenuli smo put kući. Sjetni jer je jedan lijepi dio završio, ali i sretni i uzbuđeni u susret novim avanturama.

Josip Dominić (uskoro 4.thk J)

Travanj 2016.

 

ADSense_04