ADSense_02


SREDNJA ŠKOLA PRELOG


Subota, 11 Lipanj 2016

Go4eXperience - ERASMUS +

Sredinom ožujka ispratili smo desetero sretnika zajedno s profesoricom Kristinom Jančec na put u Francusku. Naravno, radi se o nastavku projekta Go4eXperience u kojem su sudjelovali sljedeći učenici: Marta Mlakar (2.SK), Krunoslav Sušec (3.KU), Ivan Čukić (3.KU), Toni Jurinec (2.SK), Nika Matić (3.THK), Nikolina Topličanec (3.KU), Antonia Vršić (3.KU), Ana Bakač (4.THK) te Monika Novak i Veronika Mesarić. Bili su smješteni u francuskoj pokrajini Bergerac, a o njihovom dvotjednom boravku ispričale su nam učenice Veronika Mesarić i Marta Mlakar.

Svaka prepreka novi izazov

„Novo iskustvo, nova opažanja, novo sve… Prošlo je i više od dva tjedna otkad smo zakoračili na francusko tlo, a prve slike još su mi uvijek u glavi. Pomalo me hvatao strah kad smo se približavali zagrebačkoj zračnoj luci. Zvala sam posljednju dragu osobu i uputila se prema zrakoplovu.Teško je spomenuti sve, detalja je mnogo, a osjećaja još više. Prevladavali su oni pozitivni, a na kraju je bilo teško sakriti manjak oduševljenja. Svaku sam prepreku prihvatila kao novi izazov iz kojeg učim i tako sebi stvorila prekrasno putovanje puno znanja. Sad kad sam kod kuće, zahvalna sam profesoricama koje su nas prijavile za taj projekt, profesoru u Francuskoj koji je dao sve od sebe da svakom od nas nađe prigodno mjesto za usvajanje novih vještina. Zauvijek ću se sjećati svih ljudi koji su mi pomogli da pratim svoj san, što je u ovom slučaju usavršavanje slastičarstva. Osim znanja u struci proširili smo opće kulturno znanje, usavršili jezik (i to dva!) te pokazali svoje sposobnosti u snalaženju i koordinaciji. Bila mi je čast biti dio jedne ugodne družine. Nakon ovog iskustva mogu potvrditi da sam sigurnija u sebe i kako sve više vjerujem u ostvarenje svog sna!“, rekla nam je Veronika Mesarić.

„Praktičnu nastavu u Francuskoj pamtit ću cijeli život i prošla je prebrzo. Moj mentor u Francuskoj bio je vrlo ljubazan i omogućio mi je da se okušam u izradi svakojakih jela, od predjela do deserta. Oduševila me njihova salata s prženim orasima, a u svim jelima dominiraju slatkasti okusi. Svakako zahvaljujem profesorici Kristini Jančec koja nam je pripremila uskrsni doručak te smo se sjetili naših hrvatskih običaja u vrijeme Uskrsa, ali i na neprestanoj brizi i trudu da nam boravak u Francuskoj bude što ugodniji!“, ispričala nam je Marta Mlakar.

Uvjereni smo da je profesorici Kristini Jančec bilo također ugodno i nezaboravno što je i potvrdila svojom vizijom ovog projekta:,,Učenici su u razdoblju od dva tjedna koliko traje mobilnost imali prilike vidjeti i upoznati rad u francuskim restoranima i kuhinjama. Mislim da je to jedinstveno iskustvo i smatram da je svih deset učenika pokazalo veliku hrabrost radeći s ljudima u potpuno novom okruženju i koristeći jezik koji inače ne pričaju. Puno odraslih ne bi se to usudilo! Tako da su osim novih profesionalnih vještina stekli i nova iskustva i samouvjerenost koja će im sigurno pomoći u poslovnom, ali i privatnom životu.''

Veronika Mesarić, Marta Mlakar

Svibanj 2016.

 

ADSense_04