ADSense_02


6. REGIONALNI SAJAM VJEŽBENIČKIH TVRTKI - VUKOVAR


Subota, 07 Srpanj 2018

Vježbeničkom tvrtkom do samozapošljavanja

*Povodom Dana škole, a neposredno i nakon Dana grada Vukovara, Ekonomska škola Vukovar organizirala je 6. Regionalni Sajam Vježbeničkih tvrtki u samom središtu grada Vukovara

Regionalni Sajam Vježbeničkih tvrtki održan je u Vukovaru, u središtu grada, 9. svibnja 2018. god., s početkom u 10:00. Sajam je otvorila ravnateljica Ekonomske škole Vukovar, dr.sc. Mira Majstorović koja je goste pozdravila i poželjela im dobrodošlicu. U okviru Sajma održan je niz radionica kojima se nastojalo mladima približiti ekonomska tematika u obliku radionice izrade novca, financijska pismenost te radionica simulacije aukcijske prodaje.

Što je Vježbenička tvrtka?

Vježbenička tvrtka predstavlja program koji se izvodi u ekonomskim školama u smjeru ekonomist, no posljednjih godina modifikacija Vježbeničke tvrtke provodi se i u smjeru komercijalist u okviru programa Strukovne vježbe. Vježbenička tvrtka provodila se u početku kao izborni program, no zbog opće vrijednosti programa i potrebe za njim zaživjela je kao redovni predmet 2011.godine.

Program je zamišljen kao simulacija stvarnog poslovnog svijeta, gdje učenici postaju zaposlenici poslovnog subjekta koji su osnovali. U okviru programa, učenici posluju međusobno putem interneta, oglašavaju svoje proizvode na internetskoj stranici koju su sami izradili, a sudjelovanjem na sajmovima, pokazuju svoje prezentacijske vještine. Na taj način, vježbenička tvrtka postaje i program koji interdisciplinarno obuhvaća sadržaje mnogih strukovnih predmeta koji su zastupljeni u zanimanju ekonomist. Primjerice istaknut ću samo neke, kroz sadržaj kurikuluma predmeta Komunikacijsko prezentacijske vještine usvajaju sadržaje o uspješnom komuniciranju te prezentacijske vještine važne za poslovnu uspješnost. Zatim neizostavno u Vježbeničkoj tvrtki uključeni su i ishodi predmeta Poduzetništvo što omogućava prepoznavanje poduzetničkog potencijala u sebi te razvijanje vještina proaktivnog i inovativnog ponašanja koje pretvara prilike iz okruženja u poslovne ideje. Ne smije se nikako zaboraviti neizostavno ishode kurikuluma Računovodstvo koji obuhvaćaju izradu i popunjavanje računovodstvenih isprava i financijskih izvješća. Veliki značaj imaju i sadržaji predmeta Hrvatski jezik kao i Informatika koji se neizostavno i kontinuirano u radu primjenjuju.

Zbog svega navedenog, ovakav oblik formalnog obrazovanja u strukovnim školama primjenjuju i države u našem okruženju: Austrija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Mađarska… Pomenuti način razvoja razmišljanja i usvajanje kompetencija moglo bi pomoći samozapošljavanju učenika što bi ubrzalo gospodarski oporavak i bilo preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva te smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj.

Učenici su prezentirali svoja znanja i vještine

Na Sajmu su, uz učenike Ekonomske škole Vukovar, sudjelovali i učenici ekonomskih škola iz Osijeka, Valpova, Đakova, Našica, Dalja i Vinkovaca koji su prezentirali svoje Vježbeničke tvrtke. U okviru ove manifestacije, učenici su prezentirali svoja znanja i vještine, odgovornost i samostalnost izvršavanja poslova i radnih zadatka koje su stekli kroz strukovno obrazovanje. Stekli su kompetencije za otvaranje tvrtke, upravljanje njome, zapošljavanja djelatnika, poslove računovodstva, marketinga i ostalo usvojeno u nastavnim predmetima.

Sanja Zrilić,dipl.oec.

Ekonomska škola Vukovar

Srpanj 2018.

 

ADSense_04