ADSense_02


ŠKOLSKA ZADRUGA „SLATINA“ – SREDNJA ŠKOLA MARKA MARULIĆA SLATINA: PODUZETNICI BUDUĆNOSTI


Nedjelja, 05 Kolovoz 2018

*Projekt „Proizvodnja i promocija čokoladnih pralina „Frajla Antoš“ Srednje škole Marka Marulića Slatina dobitnik je nagradnog natječaja Hrvatske udruge poslodavaca „Poduzetnici budućnosti“

Nositelj poduzetničkog projekta Srednje škole Marka Marulića Slatina je Željka Venus prof. mentor, voditeljica školske zadruge. Žiri Hrvatske udruge poslodavaca ocijenio je 175 pristiglih radova timova učenika i mentora koji su svoje poduzetničke ideje prijavili na nagradni natječaj „Poduzetnici budućnosti“. Natječaj je bio namijenjen timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, a Hrvatska udruga poslodavaca provodila ga je u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, te s medijskim pokroviteljima: Večernji list, 24 sata i Poslovni dnevnik uz programsko praćenje HRT-a. 

Natječaj s nagradnim fondom od 250.000 kuna bio je otvoren od 15. ožujka do 15. svibnja 2018., a nositelji prijava za sudjelovanje bile su srednje škole. Sredstva koja će škole dobiti kao nagradu za najbolje ocijenjene projekte i ideje uložiti će se u edukaciju učenika o poduzetništvu te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika škole.

Među top 10 odabranih

HUP nagrađuje ukupno 25 projekata, a naš projekt ušao je među top 10 odabranih projekata u konkurenciji 175 prijavljenih iz čitave RH. Odabranim projektima HUP dodjeljuje novčane nagrade u ukupnom iznosu od 250.000 kuna, a prema sljedećoj raspodjeli:

- 5 najboljih projekata (1.-5. mjesto) nagrađuje se s po 25.000 kuna svaki,

- 5 sljedeće rangiranih (6.-10. mjesto) nagrađuje se s po 10.000 kuna svaki,

- ostalih 15 projekata (11.-25. mjesto) nagrađuje se s po 5.000 kuna svaki.

PET NAJBOLJIH PROJEKATA TIMOVA SREDNJIH ŠKOLA KOJE HUP NAGRAĐUJE S PO 10.000 KUNA:

Strojarska škola Fausta Vrančića        Zagreb      Punjač mobitela pomoću elektrostatskog naboja ljudskog tijela    

Srednja strukovna škola Samobor Samobor     3D znanstvena podmornica za istraživanje podmorja i zaštitu okoliša    

Srednja škola Marka Marulića Slatina Slatina       Proizvodnja i promocija čokoladnih pralina Frajla Antoš    

Elektrotehnička škola Split                  Split                                                Peak    

Škola za primijenjenu umjetnost Rijeka Rijeka                                     Tako lako  

Pozitivna percepcija o poduzetništvu

Tijekom godine top poduzetnici, članovi HUP-a posjetit će sve škole koje su ili iz kojih dolaze dobitnici nagrada HUP-ovog natječaja. HUP se želi usmjeriti prema mladima u srednjim školama kako bi se potaknulo škole, nastavnike i učenike na edukaciju o poduzetništvu i pokretanje poduzetničkih inicijativa. Na taj način veći broj mladih ljudi može se usmjeriti prema poduzetništvu te se istodobno među njima, a posredno i među njihovim roditeljima te unutar njihovih lokalnih zajednica gradi pozitivna percepcija poduzetništva i poduzetnika. Vrijednost je ovih posjeta što se tom prilikom poduzetnici upoznaju s učenicima i nastavnicima i njihovim projektima, te im kroz razgovor daju savjete i prenose svoja iskustva koja će im koristiti u daljnjem razvoju njihovih projekata. Prilika je to učenicima da se prezentiraju poduzetnicima i skrenu pozornost na svoje projekte iz čega se može izroditi mogućnost podrške nekog od poduzetnika tome projektu u budućnosti.

Cilj je proširivanje i primjena znanja

U okviru izvannastavnih aktivnosti u školama, poduzetništvo i proizvodnja jedino se mogu provoditi u školskim zadrugama kroz koje učenici mogu ostvariti svoje poduzetničke projekte. Na takav način stvaraju se učenički proizvodi koji imaju stvarnu uporabnu i tržnu vrijednost kojima se stvara nova, dodana vrijednost. Namjera školske zadruge Slatina je povezati sekcije školske zadruge s udrugama i ustanovama u lokalnoj zajednici, omogućiti stjecanje, produbljivanje, proširivanje i primjenu znanja te razvoj sposobnosti kod učenika bitnih za gospodarstvo i organizaciju rada. Isto tako želimo postići profesionalno informiranje i usmjeravanje učenika, te stvaranje preduvjeta za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu, kao i razvijati svijest o mogućnostima, dosezima i potrebi primjene suvremenih znanstvenih, tehničkih i tehnoloških dostignuća.

Učenici, članovi zadruge već su sudjelovali na smotrama, natjecanjima, izložbama i radionicama, te su u suradnji sa Gradskom razvojnom agencijom grada Slatine moderirali na Učeničkom okruglom stolu poduzetništva pod vodstvom Voditeljice zadruge Željke Venus, prof. mentor. Sudjeluju, također, u izradi kurikuluma za izvannastavne aktivnosti u sklopu projekta prekogranične suradnje „STILL“ koji je u tijeku. Svoje poduzetničke ideje učenici članovi zadruge razvijaju kroz sudjelovanje u poduzetničkom kampu.

„Praline Frajle Antoš“

Izraz izvorno na francuskom označuje čokoladu punjenu bademom, marcipanom, voćnim sokom… Srednja škola Marka Marulića Slatina bila je partner Centra za poduzetništvo grada Slatine u projektu „Poduzetnik kroz cijeli život“ tijekom kojega se rodila ideja o čokoladnim pralinama. Povezivanjem nekoliko sekcija naše školske zadruge želimo napraviti proizvod koji istinski predstavlja naš grad i koji bi mogao postati autentični slatinski turistički suvenir. Spajanjem već postojećih proizvoda zadruge, kao što je džem „Othello“, zatim likersko vino i domaći keksi, dobili smo autentični proizvod – čokoladne praline. Džem „ Othello“ i Likersko vino izradili su članovi sekcije Mirisi i okusi zavičaja i izrada rukotvorina , pod vodstvom prof. Jasne Asić. Šalice oslikavaju članovi sekcije Ekologija, pod vodstvom prof. Sanje Špoljarić, a domaće kekse članovi sekcije Slatinska kocka pod vodstvom prof. Brigite Jurline. Pakiranja, deklaracije i promociju provode članovi sekcija Marketing i Web dizajn pod vodstvom profesorica Sandre Bošnjak i Željke Venus. Kako bismo proizvod povezali s lokalnom zajednicom i očuvali dio materijalne i duhovne kulture našega kraja, čokoladne praline nazvali smo po jednoj djevojci koja je početkom prošlog stoljeća u crkvi Sv. Josipa u Slatini svirala orgulje, pekla sjajne kolače i slastice i nikada se nije udavala. Dobila je i odlikovanje Svetog oca za sve što je napravila u životu. Zvala se Frajla Antoš. Recepturu i probni uzorak smo napravili. Slijedilo nam je ispitivanje potrošača kako bismo vidjeli njihovu reakciju i dobili odgovor jesmo li na pravom putu ili moramo nešto mijenjati. Prve praline isprobali smo u školi, zatim smo ih izradili za Božićnu košaru grada Slatine i već dobili i Priznanje grada Slatine za najbolji prigodni proizvod pod nazivom „Praline Frajle Antoš“. Pakiramo ih u vlastita prigodna pakiranja (s deklaracijom i kratkim opisom na hrvatskom i engleskom jeziku) u porculanske šalice na kojima je rukom oslikana Frajla Antoš bez lica na crtežu. Želimo da svatko kad zagrize našu čokoladnu pralinu, sam zamisli kako je izgledala. U svrhu promocije izradili smo odjeću Frajle Antoš za naše učenice koje u njoj prezentiraju autentično doba života Frajle Antoš. U izradi proizvoda neposredno sudjeluju agroturistički tehničari s uredno ovjerenom sanitarnom iskaznicom, učenici gimnazijskog programa koji oslikavaju šalice, te učenici programa Poljoprivredni tehničar opći i Elektrotehničar koji izrađuju deklaracije za praline, te smo na taj način povezali obrazovne sektore naše škole.

Željka Venus, prof.

Izvor tablice nagrađenih projekata: HUP

Izvor: Časopis Poduzetnik, srpanj/kolovoz 2018.

 

ADSense_04