ADSense_02


„Europske snage solidarnosti i druge volonterske prilike za mlade“, posjet organizacijama koje provode volonterske projekte


Srijeda, 07 Studeni 2018

U petak, 26. listopada 2018., po pet učenika završnih razreda Trgovačke i komercijalne škole „D. Milas“ Osijek pod vodstvom  profesorice Tatjane Petrač, odazvalo se pozivu info centra Europe Direct Osijek i posjetilo organizacije koje provode volonterske projekte. Ovaj posjet se realizirao u okviru aktivnosti info centra pod nazivom: „Europske snage solidarnosti i druge volonterske prilike za mlade“. 

Europske snage solidarnosti inicijativa su Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade, u dobi od 18 do 30 godina, da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe. Osim aktivnog sudjelovanja u zajednici, sudjelovanjem u volonterskim projektima mladima se pruža prilika i za upoznavanje novih ljudi, razvijanje vještina i znanja, stjecanje iskustva, upoznavanje drugih običaja i kultura.

Smatramo da je našim budućim komercijalistima ovakvo iskustvo posebno važno i da će znati iskoristiti prilike i prednosti koje im nudi članstvo u EU. Nakon posjeta Volonterskom  Centru Osijek gdje su nam predstavljene  aktivnosti koje provode volonterske organizacije, EVS iskustva, način uključivanja u Europske snage solidarnosti, te ostale volonterske prilike za mlade, uputili smo se u Belišće. U Belišću, na lokaciji „Citadele“ – centra za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, posjetili smo Lokalni volonterski centar "Zvono"/@Udruga "Zvono".

Ljubazni domaćini, voditelji i zaposlenici udruge Zvono su nas upoznali s njihovim aktivnostima i projektima, te priredili radionicu inkluzivnog volontiranja. Ovo je savršeni primjer socijalnog poduzetništva jer udruga zapošljava oko pedesetak ljudi, a  neki od njih su nas iskreno obradovali priređenom zakuskom originalnih ekoloških slastica iz vlastitog vrta.

Smatramo da bi se u pomoći pri plasmanu i promociji njihovih proizvoda i naši budući komercijalisti mogli okušati. Još jednom se zahvaljujemo gospođi Brigiti Ivoševac, ljubaznoj direktorici  Informacijskog centra Europe Direct Osijek koji djeluje u JU Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije, na pozivu i organizaciji terenske nastave za naše učenike.

Više o tome kako nam je bilo: https://bit.ly/2AzJfp2

Listopad 2018.

ADSense_04