ADSense_02


Srednja škola "Arboretum opeka“, Marčan - Vinica


Utorak, 10 Kolovoz 2010

 *Škola je osnovana 1958.g., osnivač je bio tadašnji kotar Varaždin, a nastala je kao vrtlarska škola *Trenutno je najtraženije zanimanje kuhar*

ucenicko_lipanj_10_ga_rajka_trinski_ravnateljica.jpgMr. sc. veterine Rajka Tršinski roðena je 1957. u Varaždinu. Ravnateljica je „Srednje škole „Arboretum Opeka“ koja se nalazi se u Marčanu, općini Vinica, 10-tak km od granice sa Slovenijom u prelijepom poviješću bogatom kraju uz najveći arboretum u RH, arboretum Opeka po kojem škola nosi naziv. S osmijehom, otvorena srca i vrata uvijek je dostupna učenicima, roditeljima i ...

suradnicima.
Ravnateljica nam kaže: Arboretum je dobio ime opeka jer se na njegovom području vadila glina i proizvodila cigla (opeka). Park i šuma se prostiru na 64 hektara. Obiluje biljnim vrstama koje je tadašnji vlastelin Bombelles donio iz cijelog svijeta, zasadio i stvorio danas 200-tak godina staru učionicu za buduće hortikulturne stručnjake. Škola je osnovana 1958.g., a osnivač je bio tadašnji kotar Varaždin. Nastala je kao vrtlarska škola koja je započela raditi u dvorcu grofa Bombellesa ureðenog arboretuma spomenika vrtne arhitekture sve dok nije izgraðena školska zgrada sa pripadajućim objektima (staklenikom, rasadnikom, voćnjakom). Od 1962. smještena je u istoj zgradi čiji je današnji izgled bitno drugačiji. Školu pohaða 237 učenika, a zaposleno je 30-tak profesora i suradnika u nastavi“.

Motiviranje učenika za upis
„Našu školu pohaðaju učenici iz Varaždinske županije (meðu kojima su i oni iz Vinice) i iz susjednih županija (Meðimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke). Zanimanja u kojima se kod nas može ucenicko_lipanj_10_eko.jpgobrazovati su 4-godišnja: poljoprivredni tehničar vrtlar, poljoprivredni tehničar opći, poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, agroturistički tehničar, šumarski tehničar, veterinarski tehničar, te trogodišnja: cvjećar, pomoćni vrtlar, kuhar, učenici s posebnim potrebama (niži stupanj). Interes za nabrojena zanimanja od strane učenika mijenja se s godinama. Veterinarski tehničar egzistira od 1984., u prvih 10-tak s velikim interesom (po razredu 36 učenika). No, s godinama zbog stanja u stočarstvu u državi, broj učenika jako pada. Zadnjih godina veterinarskog tehničara kombiniramo u razredu s poljoprivrednim tehničarom. Unazad 3 g. upisujemo zanimanje kuhar koje je trenutno najtraženiji smjer“.
„Pokrenuli smo jedinstven projekt „Kampanja za upis u 1. razred srednje škole“ koju je osmislio pročelnik za školstvo pri županiji mr. sc. Miroslav Huðek. Kroz dva tjedna u ožujku ravnatelji srednjih škola predstavljaju se učenicima osmih razreda u većoj (gradskoj) osnovnoj školi koja tada ugosti i učenike pripadajućih područnih škola. Lokalna televizija prati zbivanja svih 10 dana predstavljanja. Svakom osmašu županija poklanja prigodnu brošuru i DVD koji sadrže informacije o svakoj srednjoj školi. Na taj način sve su škole u ravnopravnom položaju. Iako smo relativno mala škola svi zajedno se osjećamo kao jedna velika obitelj. Tvrdim da nam je odgoj ispred obrazovanja. Praktična nastava se izvodi u manjim grupama. I takvim pristupom svakom učeniku omogućeno je upoznati i praktično isprobati svaki dio nekog procesa. Jedan dio učenika ima kod kuće neku od proizvodnji, pa je već i donio odreðena znanja i vještine i svojim iskustvom pomažu predmetnom nastavniku u edukaciji ostalih iz razreda. Škola je relativno dobro opremljena“.

Jaka učenička zadruga
„Na školi egzistira dosta jaka učenička zadruga. Svoje proizvode (cvjetne aranžmane, nakit, oslikano staklo i sl.) ucenicko_lipanj_10_nastava.jpgprodajemo i dijelom financiramo neke aktivnosti. Pohvaljujem županiju što svim strukovnim školama ostavlja vlastiti prihod da ga u potpunosti iskoriste isključivo za unapreðivanje rada škole. Svi učenici koji su završili trogodišnje školovanje osposobljeni su za samostalan rad. Da bi bili vlasnici npr. cvjećarnice, trebaju položiti majstorski ispit što je moguće nakon 3 g. staža. Učenici tehničkih zanimanja uglavnom nastavljaju školovanje na višoj i visokoj razini. Kontakti s bivšim učenicima su jako prisutni zbog osjećaja povezanosti iz vremena školovanja. Mnogi bivši učenici su danas vrlo uspješni ljudi, u poslovnom i privatnom životu. Proslava 50 godišnjice postojanja i uspješnog rada škole bila je 2008. kada smo rezimirali sve svoje uspjehe, prisjetili se svih uspješnih učenika i nastavnika ove najstarije vrtlarske škole u Hrvatskoj (ondašnjoj Jugoslaviji). Uz obljetnicu otvorili smo novi, moderni kuharski praktikum koji nam omogućuje povezivanje struka poljoprivrede, veterine, ugostiteljstva i turizma. Mi smo škola koja u svom sastavu ima veliki rasadnik i staje sa živim životinjama. Kod nas se radi 365 dana u godini 24 sata. Jedna smo od rijetkih škola (ako ne i jedina) koja ima noćne čuvare.“
Ponose se malim životinjskim rajem u školi. „Polovicu svojeg postojanja škola je imala samo dendrologiju, tj. ukrasno grmlje, drveće i malo cvijeća. Za uzgoj kvalitetnih sadnica bio je potreban kvalitetan gnoj. Prvobitno smo uzgajali tovnu junad koja je egzistirala oko 3 god. Nakon junadi kupilo se 28 visokobreðih junica crno šare pasmine iz Izraela s visokim mliječnim potencijalom. Stvorili smo matično stado od kojeg smo dobili, kroz 10 g., stado od 60 grla. Danas u školi postoji stado od 14 krava i junica, 2 kobile lipicanske pasmine, malo stado alpskih koza, jato pataka, gusaka, nešto purana, kunića i akvarijskih ribica. Mlijeko koje dobijemo od krava plasiramo u varaždinsku Vindiju. Uzgoj, hranidba i njega naših krava, junica i teladi je poligon za naše učenike koji se školuju za zanimanja veterinarski tehničar, poljoprivredni tehničar opći, agroturistički tehničar i ostale učenike koji rado doðu pogledati „školske ljubimce. U Domovinskom ratu 1991. ugostili smo oko 25 grla krava i junica „izbjeglih“ s farme Ovčara. Odlučili ponovo pokrenuti pčelarsku proizvodnju koju smo imali 1989., a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izgradili bi novi pčelarski praktikum. Očekujemo da će naše pčele proizvesti med koji planiramo dodati u razne kulinarske proizvode i plasirali ih na tržište kroz školsku zadrugu. Od prošle godine u novom kuharskom praktikumu mogu se vidjeti kako nastaju odreðeni gastronomski proizvodi, praktično od sjemena (povrća), do jela na tanjuru. Na taj način naši učenici, osobito agroturisti i kuhari, imaju životne situacije koje ih najbolje pripremaju za odabrano zanimanje i stvarni život“.

                                         Poljoprivreda „zadnja rupa na svirali društva“
Zanimanja koja mi nudimo nisu baš atraktivna. O psihofizičkoj zrelosti osnovnoškolaca teško je govoriti. Danas je rad u poljoprivredi iznimno težak, a rezultati mogu biti vrlo negativni. Raspoloženje države  takvo da je poljoprivreda „zadnja rupa na svirali društva“. Roditelji radije biraju za svoju djecu manje naporno zanimanje. Mogu ustvrditi da je ponuda veća od potražnje. Ove godine u Varaždinskoj županiji završava oko 2000 osmoškolaca. Županijske srednje škole nude u 1. razred 2400 upisnih mjesta.

Status „Škola bez nasilja“
„Ponosni smo na brojna sudjelovanja, nagrade i angažiranje naših učenika i profesora s obzirom da smo mala škola, udaljena od grada Varaždina i Ivanca, s 90% učenika putnika. Natjecanja u strukama koje obrazujemo provode se od 2002. Naša je škola prisutna svake godine sa odličnim rezultatima! Izdvojili bi samo neke rezultate: Nagrada Faust Vrančić (agencija za strukovno obrazovanje) 2009. - Žarko Mikulić 1.mjesto na Državnom natjecanju i 2.mjesto Nikolina Popović i Josip Novak; 2007. FLORAART Zagreb 2008. Vjenčani stručak - 3.mjesto Popović Nikolina; 2009. Varaždin u sklopu Izložbe cvijeća: Buket -1.mjesto Novak Josip i 3.mjesto Fadiga Tatjana;…  Od 2006. škola ima UNICEF-ov status „Škole bez nasilja“ kao prva srednja škola u RH. Svi učenici i nastavnici kontinuirano kroz pedagoške radionice (koje drže UNICEF-ovi mentori) uče vještine kvalitetne komunikacije i nenasilno rješavanje sukoba, upoznaju sebe i druge kako bi prihvatili našu različitost. ucenicko_lipanj_10_kreativci.jpgCilj nam je da naša škola bude ugodno, sigurno mjesto za rad, učenje i odrastanje. Ove godine obnavljamo status „Škole bez nasilja“. Uključili smo se u nastavak programa koji se odnosi na sprječavanje elektroničkog nasilja. Od 2002. izborili smo ulazak u društvo meðunarodnih Eko škola. U lipnju 2010. podigli smo, četvrtu po redu, zelenu zastavu. Status obnavljamo svake druge godine različitim aktivnostima vezanim za očuvanje okoliša tijekom godine. Pojedine posebnosti: humanitarni rad UNICEF-ov projekt „Škole za Afriku“ (prodaja jabuka, kolača, čestitaka, nakita i sl., prireðivanje Božićnog koncerta), Hortikulturno ureðenje pastoralnog centra župe Sv. Marka u Vinici; Sigurna kuća (pomoć zlostavljanim ženama i djeci), prikupljanje igračaka i odjeće; Udomljavanje pasa i mačaka Udruzi „Spas“ iz Varaždina; Caritasove božićne akcije za Zajednicu Cenacolo u Varaždinu, Staračkom domu u Varaždinu i Ivancu, Općoj bolnici u čakovcu,…  Škola ima sustav obrazovanja odraslih“.
„Prioriteti škole: u završnoj smo fazi pokretanja stručnog studija u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb (poljoprivredni management) i izgradnja učeničko - studentskog doma. Sa školama u Sloveniji upravo realiziramo projekt „Stvaranje poučne staze za slijepe osobe“ koju bi postavili u arboretumu. Moja poruka svim mladima je da s obzirom na stanje u društvu odaberu životno zvanje za koje smatraju da će ih usrećiti, da ne gube nadu i ustraju u ostvarivanju svojih ciljeva ma kakva im se perspektiva činila. Želim im mnogo sreće u svakom životnom koraku!“

Kontakt:
Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan
Vinička 43
Marčan, 42207 Vinica
Telefon: 042/722 131, 042/208 440
www.ss-arboretumopeka-marcan.skole.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


V. Balković,  lipanj 2010.

ADSense_04