ADSense_02


Prva gimnazija - Varaždin


Četvrtak, 16 Prosinac 2010

*U Prvoj gimnaziji Varaždin već treću godinu zaredom djeluje vježbenička tvrtka Solectra d.o.o. *Sve buduće poduzetnice zaključile su da je timski rad najveća vrijednost koju tvrtka može imati*

ucenicko_logo_solectra_gimnazija_varazdin.jpgPrva gimnazija Varaždin započela je s radom 1636. g., iako školsku zgradu dobiva tek 1659., te u njoj održava nastavu do 1870. g. Od tada do danas Prva gimnazija djeluje u zgradi u Preradovićevoj ulici. Prva gimnazija nije samo srednja škola - predstavlja centar obrazovnog djelovanja, aktivno utječe na razvoj znanosti i ...

 i kulture Varaždina, Hrvatske i Europe dodatnim aktivnostima i projektima različitih vrsta uz primjenu suvremenih metoda rada i informacijske tehnologije. U Prvoj gimnaziji Varaždin ostvaruju se programi opće, jezične, te prirodoslovno-matematičke gimnazije. Ovo nisu okviri, već samo smjernice mogućnosti koje se dalje šire na izbornu, fakultativnu, te dodatnu nastavu u obliku projektne, suradničke i iskustvene nastave. Posebna pozornost posvećuje se informatizaciji Škole, popularizaciji znanosti, te učenju i podučavanju stranih jezika. Učenicima je omogućeno polaganje Njemačke jezične diplome, sudjelovanje u projektima Alpe Adria College-a, Vijeća Europe i UNESCO-a. Od šk. god. 2002./03. uveden je program dvojezične nastave na engleskom jeziku, a 2006. g. škola je dobila autorizaciju meðunarodne obrazovne organizacije IBO za izvoðenje diploma programa meðunarodne mature (IBDP). Svim tim aktivnostima učenike se potiče na stjecanje znanja, vještina, vrednota i stavova važnih za obrazovanje i uključenje u kvalitetan život. Zato ne čudi da je ovdje svoje mjesto našlo i poduzetništvo, jer će mnogi mladi ljudi u bliskoj budućnosti postati upravo to – educirani, mladi poduzetnici, koji će na nov i nepristran način utjecati na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

ucenicko_gimnazija_varazdin_copy.jpg

Koji je bio glavni razlog vašeg uključivanja u tvrtku Solectra?
Tajana Zadravec,
direktorica tvrtke (prošle školske godine voditeljica prodaje i marketinga): Ja sam se uključila u ovu tvrtku prvenstveno jer me zanimaju voðenje i administracija, htjela sam dobiti o tome uvodna znanja, kao i praksu.
Nikolina Galaver, voditelj nabave: Ovdje u školi nemamo praktične dijelove nastave o poduzetništvu, pa nam je bilo jako zanimljivo vidjeti kako funkcionira jedna prava tvrtka – puno toga smo naučile – svakim danom se sve više usavršavamo.
Pamela Štebih, voditelj računovodstva: Ja sam se u tvrtku Solectra uključila da mi pomogne oko izbora fakulteta, znači da probam biti u direktnom doticaju s ekonomijom i otkriti zanima li me ekonomija. Uz to, u tvrtci je prisutna informatika i pravo, pa mogu sagledati da li me zanimaju i ti aspekti.
Marija Grðan, referent administracije (prošle školske godine voditelj administracije): Sudjelovanje u Solectri prvenstveno sam odabrala zbog fakulteta – poslije srednje škole čeka me politologija ili ekonomija, pa sam mislila da će mi ovo u budućnosti sigurno koristiti.
Tamara Lukić (prošle školske godine na učeničkoj razmjeni u Njemačkoj, a pretprošle školske godine direktorica tvrtke): Mene je interesiralo kako u stvari uopće jedna tvrtka funkcionira. U našem svijetu sve to izgleda lako, ali voðenje tvrtke nije jednostavno- nauči se puno toga o suradnji s kolegama i kompromisima.

Vježbenička tvrtka – ulazna vrata u svijet poduzetništva
U Prvoj gimnaziji Varaždin već treću godinu zaredom djeluje vježbenička tvrtka Solectra d.o.o. kroz koju se učenici škole i teoretski i praktično upoznaju s poduzetništvom. Djelatnost ove tvrtke je montaža i distribucija solarnih ćelija.

ucenicko_sajam_u_krapini_2008_gimnazija_varazdin_copy.jpg
S obzirom da u gimnazijskom programu učenici slušaju predmet „Politika i gospodarstvo“ tek u četvrtom razredu, pokrenut je projekt Vježbeničke tvrtke već u trećem razredu kao oblik fakultativne nastave, i to pod pokroviteljstvom Varaždinske županije. Cilj je ovog projekta upoznati učenike s ekonomskom terminologijom i uvesti ih u svijet poduzetništva. Učenici – zaposlenici prošli su tako cijeli „postupak poduzetništva“ - od poduzetničke ideje do svih formalnosti vezanih uz osnivanje tvrtke, pisanje natječaja, zamolbi i životopisa, provoðenja intervjua i odabira zaposlenika za odreðena radna mjesta, izradu poslovnog plana, izradu poslovne dokumentacije, organizaciju poslovnog sastanka, pisanje zapisnika, rad u odjelima… Ukratko, sve s čime se poduzetnik susreće u svakodnevnom radu.
Tijekom provoðenja projekta učenici – poduzetnici su na vlastitu inicijativu uspostavili suradnju s tvrtkom partner SOLVIS d.o.o. Varaždin koja se bavi istom djelatnošću kao i vježbenička tvrtka. U Prvoj gimnaziji Varaždin ističu da je tvrtka SOLVIS uvijek bila otvorena za sva pitanja kao i potrebnu stručnu pomoć pri izradi kataloga i cjenika gimnazijskih proizvoda i usluga, kao i potpora u predstavljanje tvrtke na Sajmu vježbeničkih tvrtki u Krapini 2009. g. i u Velikoj Gorici 2010. g. Vježbenička tvrtka Solectra prezentirala je svoj rad prilikom otvaranja ECDL centra u Prvoj gimnaziji Varaždin, na Danima Gimnazije, kao i u okviru obilježavanja Europskog tjedna 2009. predavanjem „Poduzetništvo u praksi“ koje je održano u zgradi Varaždinske županije. Takoðer je tvrtka Solectra sudjelovala na poslovnom sastanku drugih vježbeničkih tvrtki u Bjelovaru.
Projekt zajedno s učenicima vode profesorica informatike Vesna Novosel Martinić, ujedno djelatnica Prve gimnazije Varaždin i diplomirana ekonomistica Jasminka Behin, kao vanjski suradnik.

Što možete izdvojiti kao najvažnije što ste naučile u tvrtki Solectra i na koji način vas to usmjerava prema željenom fakultetu? Da li vam je to olakšalo odabir fakulteta?
Tajana Zadravec
: Radim u prodaji, a je tu najvažnije naučiti komunikaciju s kupcima. Planiram studirati politologiju koja nije srodna sa sektorom nabave, no svejedno mi je koristilo naučiti nešto o komunikaciji izmeðu kolega u tvrtki.
Nikolina Galaver: Ja se još nisam odlučila za fakultet, ali stječem korisna iskustva, posao u nabavi definitivno mi pomaže naučiti kako se uklopiti u tvrtku.
Pamela Štebih: Na neki način drugačije gledam na poslovanje – budući da sam bila u računovodstvu, to mi je pomoglo u odabiru fakulteta – bila sam na vagi izmeðu prava i ekonomije, pa sam shvatila da je za mene više pravni fakultet, te sam naučila da je jako bitna meðusobna suradnja tvrtke da bi ona uopće mogla funkcionirati.
Marija Grðan: Kroz iskustvo Solectre ekonomija mi sve više raste u očima.
Tamara Lukić: Mislim da je jako veliko iskustvo biti u istoj tvrtki sa svojim kolegama iz škole, znači s prijateljima –  u nekim stvarima jednostavno si kao direktor morao postati profesionalan – to je tvrtka, i ako kažeš svojem prijatelju/učeniku/kolegi da nisi zadovoljan s njegovim radom, to znači da nemam ništa protiv njega kao prijatelja, nego se jednostavno mora profesionalnije ponašati. Ocjenjivala sam zaposlenike tvrtke s profesoricom, i neki su bili protiv mojih odluka. Nije lako kao mlad naučiti ostati profesionalan, svoj i stajati iza svojih odluka.

Danas vježbenička tvrtka, a sutra…
Kroz projekt Vježbeničke tvrtke poduzetništvo učenicima postaje više od suhoparnog gradiva koje se, neprimijenjeno u praksi, brzo zaboravlja – postaje im svakodnevna tema, način života i razmišljanja, stvara se poduzetnički profil razmišljanja kroz istraživanje tržišta i stalno praćenje aktualnosti, a kroz osviještenost o načinu realizacije poduzetništva i kasnije lakši odabir fakulteta i zanimanja. Poduzetničke vježbeničke priče tako postaju priče sa sretnim krajem ili možda još bolje reći sretnim početkom, jer se samo po sebi razumije da današnja edukacija budućih poduzetnika može sutra stvoriti jedino dobre „gotove“ poduzetnike.
ucenicko_poslovni_sastanak_u_bjelovaru_gimnazija_varazdin_copy.jpgTvrtka funkcionira na način da se učenici 4. razreda, ujedno voditelji odjela tvrtke svake školske godine rotiraju po radnim mjestima što im omogućuje napredovanje i upoznavanje s različitim poslovnim ulogama. Pritom se ne radi o slučajnom odabiru ili „zapošljavanju“ svih zainteresiranih – na temelju objavljenog natječaja učenici se javljaju molbama i životopisima kao na pravoj burzi rada, a tada direktor tvrtke i profesorice odlučuju da li je učenik prema svojim znanjima i sposobnostima kompetentan za to radno mjesto. Trenutni zaposlenici (učenici 4. razreda) na početku školske godine predstavljaju tvrtku nižim razredima (2. i 3.), raspisuju natječaj za slobodna radna mjesta, te ih zapošljavaju u svoje odjele. Trend je da slijedeće godine budući učenici 4. razreda, a trenutno učenici trećih, preuzmu voðenje pojedinih odjela i ponovno traže zaposlenike u nižim razredima. Tako se svim zainteresiranim učenicima omogućuje sudjelovanje, na temelju njihovih interesa i kompetencija.
Pitali smo stoga mlade poduzetnike (ove školske godine samo ženskog spola, stvara li se to novi trend u hrvatskom poduzetništvu? op.a.) nekoliko pitanja kako bismo otkrili njihovu motivaciju za poduzetništvo i pogled u budućnost:
Sve buduće poduzetnice zaključile su da je timski rad najveća vrijednost koju tvrtka može imati, kao i ulaganje u zadovoljne, motivirane zaposlenike, te da je dobra komunikacija od presudne važnosti za dobro poslovanje tvrtke.
Kao zaključak može se jedino podcrtati činjenica da Hrvatska treba njegovati i razvijati kako pojmove „mladog poduzetništva“, tako i „ženskog poduzetništva“, odnosno omogućiti edukaciju što većeg broja mladih i inovativnih budućih poduzetnika oba spola, jer su upravo oni pokretači gospodarskog rasta koji je u Hrvatskoj, nažalost, već dugo nekorišteni pojam. Puno uspjeha vježbeničkoj tvrtki Solectra – što više kreativnosti, znanja, izazova i timskog rada, a mladim poduzetnicima što više uspješnih poduzetničkih tvrtki u budućnosti!

L. Škvorc,  studeni 2010.

ADSense_04