ADSense_02


Osnovna škola Ðure Deželića, Ivanić-grad


Četvrtak, 05 Rujan 2013

*Edukacija učenika OŠ-a o mogućnostima korištenja obnovljivih vrsta energije *Solarni trekeri samostojeći su solarni sustavi koji „prate“ sunce tijekom dana tako da su solarni moduli usmjereni prema suncu *Korištenjem novoinstaliranih solarnih fotonaponskih ureðaja 10 će škola, tijekom idućih 25 godina, svake godine imati manji iznos računa za potrošenu električnu energiju
 
ueniko_lipanj13_o_ivani_grad_suncokret.jpg
 
U sklopu projekta Solarni suncokret kojeg u 10 škola diljem Hrvatske zajednički provode Hrvatski Telekom i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), drugi u nizu Solarnih trekera pušten je u pogon 3. travnja 2013. u 13:00 sati u OŠ Ðure Deželića. U srijedu, 03.04.2013. našu su školu posjetili predstavnici UNDP-a. Posebno smo ponosni što je to bio Zoran Kordić, naš bivši učenik i predstavnici HT-a te su dane izjave za medije. Priredili smo i mali kulturno-umjetnički program. Svrha posjeta bila je edukacija učitelja-trenera o obnovljivim izvorima energije kako bi znanja mogli prenijeti učenicima. U tu svrhu UNDP, Hrvatska i HT pripremili su edukativne materijale (slikovnice, CD-ove i radne listiće) za edukatore i učenike. Edukacija će se odvijati tijekom godine, a znanje učenika ispitat će se ispitnim listićima. U ovoj edukaciji prvo će sudjelovati učenici 3. i 6. razreda. Predavanje i edukaciju za nastavnike održao je Zoran Kordić.
U sklopu projekta u osnovnim školama u Dubrovniku, Hvaru, Zadru, Kaštel Lukšiću, Krku, Puli, Križevcima, Zagrebu, Ivanić-Gradu i Vukovaru instaliran je po jedan solarni treker - ureðaj koji se tijekom dana okreće za suncem, poput suncokreta. Solarni trekeri samostojeći su solarni sustavi koji „prate“ sunce tijekom dana tako da su solarni moduli usmjereni prema suncu pod optimalnim kutom, što donosi oko 30% veću učinkovitost sustava, a time i više proizvedene električne energije.
Korištenjem novoinstaliranih solarnih fotonaponskih ureðaja deset će škola, tijekom idućih 25 godina, svake godine imati manji iznos računa za potrošenu električnu energiju za oko 2.000 kuna. Pritom će učenici moći pratiti informacije o količini proizvedene električne energije putem sustava na internetu i vidjeti koliko je koji „suncokret“ proizveo električne energije u nekom satu, danu, mjesecu ili godini te to usporediti s količinom energije proizvedenom „solarnim suncokretima“ u ostalim školama. Moći će se nadgledati stupanj smanjenja emisije CO2, a kao dio istoga projekta, više od 1000 učenika dobit će poduku o sunčevoj energiji. Škole će u nastavku projekta zahvaljujući instaliranim solarnim sustavima moći dobiti dozvolu za uključivanje električne energije koju proizvedu u mrežni sustav, a time i ostvariti prihod od prodaje energije.
Da bi javnosti bile dostupne informacije o sunčevoj energiji te da bi se omogućilo praćenje rezultata projekta, otvorena je zasebna web stranica www.solarnisuncokreti.hr. Na navedenoj stranici mogu se besplatno preuzeti radni materijali te slikovnica i radni listovi za edukaciju djece o obnovljivim izvorima energije.

Razgovarali smo sa Zoranom Kordićem, našim bivšim učenikom i predstavnikom UNDP-a Hrvatska.

Tko je inicijator ideje postavljanja solarnih suncokreta u školama u Hrvatskoj?
Inicijator je Hrvatski Telekom. Oni su donirali sredstva da bi uopće mogli postaviti jedan ovakav ureðaj. Projekt je osmišljen od strane Meðunarodnog ureda za razvoj koji je ponudio svoje znanje i iskustvo na ovom području i Udruga za održivi razvoj, DORH, Zagreb.

Na koji način je odabrano prvih 10 škola u kojima su postavljeni suncokreti?
Prva ideja je bila da tih 10 suncokreta postavimo po cijeloj Hrvatskoj, a ne da se usmjerimo samo na jednu regiju ili područje – zato smo postavili suncokrete od Vukovara do Dubrovnika. Htjeli smo postaviti suncokrete i u velike i u male škole, na kontinentu i na otocima. Kasnije su se partneri dogovarali sa školama oko tehničkih uvjeta koji su bili potrebni za podržavanje jednog takvog projekta te vrednovanjem odlučili koje će to škole biti.

Koji je cilj tog projekta?
Osnovni cilj projekta je edukacija učenika OŠ-a da se čim prije upoznaju s mogućnostima korištenja obnovljivih vrsta energije. A ovaj projekt najviše je, naravno, baziran na korištenju sunčeve – solarne energije.

Je li uključenost našeg grada u europsku mrežu energetskih gradova (Energy Cities) bila ključna da naša škola meðu prvima dobije solarni suncokret?
(E. C. je savez europskih lokalnih vlasti za promociju principa održive energije. Udruga je osnovana 1990. i trenutno broji oko 1000 članova iz 30 zemalja.) Početkom 2008. godine, odlukom Gradskog poglavarstva, Ivanić-Grad je stupio u punopravno članstvo udruženja Energetskih gradova (Energy Cities).
To je svakako pomoglo jer je i sam naš grad ekološki osviješten grad, ali bilo je ipak više drugih faktora koji su utjecali na to da škole budu odabrane, kao što sam već rekao, rasprostranjenost po cijeloj Hrvatskoj, tehnički uvjeti i volja zaposlenika škole da sudjeluju u jednom takvom projektu.
 
 Solarni suncokret
Projekt Solarni suncokret je namijenjen edukaciji učenika osnovnih škola o obnovljivim izvorima energije - energiji sunca, vjetra, riječnih tokova, morskih mijena i valova, geotermaloj energiji te energiji biomase. Program je omogućen putem donacije Hrvatskog Telekoma, a edukacije učenika provodit će se u suradnji s Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i udrugom Eko Kvarner.
 
ueniko_lipanj_13_oi_ivani_grad.jpg
 Je li u samom projektu veći naglasak na uštedi energije ili na edukaciji učenika o obnovljivim izvorima energije?
Ustvari, osnovni cilj projekta je edukacija, a naravno da uz to idu i neke energetske, a više od svega i ekološke uštede.

Tko je sudjelovao u izradi edukativnih materijala i ispitnih listića i koja je svrha tih ispita?
Svrha radnih listova je da učenici na neki način primjene stečena znanja. Materijale je osmislila i napravila Udruga za održivi razvoj, DORH iz Zagreba, naravno u suradnji s UNDP-om Hrvatska.

Postoje li neka konkretna mjerenja koja su pokazala uštedu električne energije pomoću solarnih suncokreta u školama koje su ih dobile prije zime?
U svim školama suncokreti su instalirani nedavno (zima je odužila) pa još nemamo konkretnih i točnih informacija.

Koliko košta postavljanje jednog takvog suncokreta?
Pa cijena dosta varira. Sada jedan takav suncokret stoji oko 30.000 kuna, ali kako je interes za takve projekte sve veći, pada i cijena njihove proizvodnje.

Tko je sve sudjelovao u financiranju projekta?
Sva sredstva je uložio Hrvatski Telekom.
 
 Gospodin Kruhak iz Hrvatskog Telekoma takoðer nam je odgovorio na neka pitanja
 
Kako je došlo do suradnje izmeðu HT-a i UNDP-a?
Hrvatski Telekom svake godine bira jedan projekt čija je svrha ekologija i zaštita prirode. Ove godine smo se obratili UNDP-u za suradnju s obzirom da oni imaju najviše iskustva u područjima ekologije, održivog razvoja i samog školstva. Povezali smo se s njima i prošli neke ideje, a ova ideja je ispala najinteresantnija.

Jeste li potpora i nekim drugim projektima u koje su uključene škole?
Mi smo potpora i mnogim drugim projektima, ali su to gospodarski projekti, a same škole ako žele sudjelovati u nečem takvom, dobro su došle.


Je li projekt proveden u nekim drugim zemljama EU?
Koliko mi znamo, projekt se za sada provodi samo u Hrvatskoj.

Hoće li u taj projekt biti uključene i ostale škole u Hrvatskoj i kada?
Pa za sada nije u planu, možda jednog dana.

Planiraju li se slični projekti koji bi realizirali korist i edukaciju od obnovljivih izvora energije?
Planira se naravno. Postoji čitav niz takvih projekata zato što u obnovljive izvore energije ne spada samo sunčeva energija, već i energija vode, vjetra, biomase, tako da postoji i niz drugih projekata koji će educirati mlade o obnovljivim izvorima energije.
 
 Kontakt:
OŠ Ðure Deželića
Park hrvatskih branitelja 4
10 310 Ivanić-Grad
telefon: 2881 695; fax: 2881 693
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr/
 
 
 Kristina Prilika, prof. , lipanj 2013.
OŠ Ðure Deželića, Ivanić-Grad

ADSense_04