ADSense_02


Ekonomska i upravna škola Osijek


Četvrtak, 05 Rujan 2013

*Htjele smo provjeriti što znamo i može li se naučeno u teoriji iskoristiti u praksi
 
ueniko_lipanj_13_ekonomska_kola_osijek_1.jpg
Učenice četvrtog razreda Ekonomske i upravne škole Osijek Mirna Gelo, Matea Kovač i Ines Sekalec, sudionice su Državnog natjecanja Mladi poduzetnik i Smotre vježbeničkih tvrtki na kojima su predstavljale školu i Osječko-baranjsku županiju.
 
 Izazovi natjecanja
Naš put od školskog natjecanja koje se održalo 23. siječnja 2013. g. do Državnog natjecanja je bio dug, vrlo zahtjevan i naporan. Školsko natjecanje Mladi poduzetnik za nas je bio izazov, htjele smo provjeriti što mi to znamo i može li se naučeno u teoriji iskoristiti u praksi. Na školskom natjecanju osvojile smo prvo mjesto ostvarivši 81 bod od mogućih 100. Zadatak na školskom natjecanju bio je osmisliti tvrtku kojoj je djelatnost bila proizvodnja i prodaja prirodnih i aromatičnih sapuna. Trebale smo osmisliti naziv tvrtke, misiju, viziju, marketinški splet, društveno odgovorno poslovanje, riješiti knjigovodstvene zadatke i napisati poslovnu komunikaciju. Zadatak je trebalo riješiti u roku od tri sata.
Nakon školskog natjecanja još intenzivnije smo se pripremale za meðužupanijsko natjecanje koje se održalo 20. veljače 2013. g. u Drugoj srednjoj školi u Belom Manastiru. Na meðužupanijskom natjecanju takoðer smo osvojile prvo mjesto s ostvarena 82 boda. Morale smo osmisliti tvrtku koja se bavila proizvodnjom i prodajom drvenih parketa i podova. Kada smo saznale da smo osvojile prvo mjesto ugodno smo se iznenadile jer je konkurencija od samog početka natjecanja bila velika.


ueniko_lipanj_13_ekonomska_kola_osijek.jpg
Nakon meðužupanijskog natjecanja počele su još intenzivnije pripreme za Državno natjecanje Mladi poduzetnik i Smotru/sajam Vježbeničkih tvrtki na kojem smo predstavljale Osječko-baranjsku. Državno natjecanje održalo se u čakovcu od 17.-19. travnja 2013. g. u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Domaćin natjecanja bila je Ekonomska i trgovačka škola čakovec. Nakon podjele akreditacija i prigodnih poklona uputili smo se u Scheierovu zgradu u centru grada čakovca gdje je održano svečano otvorenje Državnog natjecanja i Sajma/smotre vježbeničkih tvrtki. Otvaranje natjecanja bilo je vrlo lijepo, natjecateljima su se obratili ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole iz čakovca, predsjednica Državnog povjerenstva te pomoćnik ministra poduzetništva i obrta. Zadatak smo trebale riješiti kao i na prijašnjim natjecanjima u roku od tri sata. Iako se učinio laganim, nije bilo tako. Državno povjerenstvo je od nas tražilo maksimum. čitajući zadatak shvatile smo da postoje male zamke i da treba biti oprezan i pažljiv. Djelatnost tvrtke bila je proizvodnja i prodaja dječje hrane. Osmislile smo tvrtku pod nazivom „Beba d.o.o“ koja je proizvodila zdravu dječju hranu bez konzervansa i bojila. Dok smo čekali rezultate natjecanja vrijeme smo skratili obilaskom čakovca. čakovec nam se jako sviða, to je predivan mali grad, obiluje povijesnim pričama iz prošlosti, a danas je centar malog poduzetništva i obrta. Nakon obilaska započeli smo s ureðenjem našeg štanda koji je bio postavljen u prostorima njihove škole. Naša tvrtka je „Tweety Pet Shop d.o.o.“ kojoj je osnovna djelatnost prodaja opreme i hrane za kućne ljubimce. U večernjim satima u Hotelu Park objavljena je konačna ljestvica poretka, na kojoj smo zauzele četvrto mjesto u državi. Gða. Elisabetta Fortunato svim natjecateljima i mentorima je uručila priznanja, nagrade pohvalnice i zahvalnice i time je bilo završeno natjecanje Mladi poduzetnik.
Želimo istaknuti da je ovo natjecanje za nas bilo veliko iskustvo i ostati će nam u lijepom sjećanju. Planiramo nastaviti u ovom smjeru tj. upisati Ekonomski fakultet u Osijeku i nadamo se da ćemo jednog dana biti u mogućnosti otvoriti vlastitu tvrtku. Za kraj, želimo zahvaliti našim mentorima Ljiljani Dumančić, Mariji Tolušić i Luki Rupčiću koji su imali vremena i strpljenja kako bi nas što bolje pripremili za natjecanje.
 
 Smotra/sajam vježbeničkih tvrtki
Posljednji dan natjecanja započeo je predstavljanjem vježbeničkih tvrtki pred Državnim povjerenstvom, nakon čega je u sportskoj dvorani održana Smotra/sajam vježbeničkih tvrtki. Svaka je škola predstavila svoju fiktivnu tvrtku te su one meðusobno poslovale. Na natjecanju Smotra/sajam vježbeničkih tvrtki, u kategoriji prezentacija bile smo najuspješnije te smo osvojile prvo mjesto u državi. Našu tvrtku trebale smo predstaviti unutar četiri minute, a govorile smo o tome kako smo započele naše poslovanje, predstavile misiju, viziju, dobavljače, pogodnosti poslovanja, prodajni asortiman… Prije samog natjecanja dugo smo se pripremale i same izraðivale potrebne promidžbene materijale i materijale s kojima smo uredile štand. Tijekom sajma tvrtke su meðusobno poslovale, a mi smo obavile najveći broj transakcija i osvojile nagradu tvrtke „Scarlet d.o.o.“ iz Ðakova. Najboljim sudionicima sajma bili su uručeni prigodni pokloni, a svi ostali sudionici primili su pohvalnice i zahvalnice.


Mirna Gelo, Matea Kovač,
Ines Sekalec, lipanj 2013.

ADSense_04