ADSense_02


INFORMATIVNO DOGAĐANJE „POTROŠAČ IMA PRAVO…“


Ponedjeljak, 13 Studeni 2017

Učenici komercijalisti maturalnih razreda i profesori Trgovačke i komercijalne škole: “Davor Milas“ Osijek , Tatjana Petrač, Mirjam Džalto i Dora Radl Čučić posjetili su u petak, 10. studenog 2017. na Pravnom fakultetu u Osijeku iznimno zanimljivo dvosatno predavanje o potrošačkim pravima.

Budući da smatramo kako do narušavanja prava potrošača često dolazi i zbog neznanja trgovaca jer struka nije dovoljno zaštićena i smatra se da posao prodavača može raditi svatko, ovakva predavanja su nam dokaz da kupac mora biti u središtu pozornosti i da je konstantno usavršavanje nužnost.

Našim budućim marketing stručnjacima, prije svega društveno odgovornim, etičnost u poslovanju i zadovoljstvo potrošača mora biti na prvom mjestu. U okviru predmeta Tehnika vanjskotrgovinskog poslovanja, Poslovnih komunikacija i Strukovnih vježbi poslušali smo zanimljive predavače i dobili korisne informacije o načinu rješavanja sporova, pravima potrošača ali i naporima naših zastupnika u Europskom parlamentu na primjeru zastupnice gospođe Biljane Borzan.

Zastupnica Borozan nas je upozorila da zakoni nisu dovoljno prilagođeni cijeloj Europskoj uniji i da je istočno tržište još uvijek u podređenom položaju. Europski zakoni tretiraju sve građane jednako, ali u praksi to nije tako što je i dokazala na primjerima.

Posebno nam je zadovoljstvo što nas je u uvodnom dijelu događanja pozdravio član uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, naš bivši učenik Zvonimir Klobučar.

Moderatorica predavanja je bila gospođa Brigita Ivoševac, voditeljica Informacijskog centra Europe Direct Osijek/ RRA SiB kojoj se i zahvaljujemo na pozivu.

Informacijski centar Europe Direct Osijek (EDIC Osijek) je poveznica između građana i Europske unije – omogućuje dostupnost informacija o Europskoj uniji te promiče i potiče građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini.

Pitanja poput onih što poduzimaju EU a što hrvatske institucije u zaštiti potrošača, na što treba paziti prilikom kupnje putem interneta, kome se obratiti za pomoć ako smo u nedoumici ili su pak povrijeđena potrošačka prava, koja su prava u slučaju kašnjenja ili otkazivanja prijevoza pojasnili su nam govornici:

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Danijela Marković Krstić, voditeljica Odjela za Europski potrošački centar Hrvatska, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Dunja Mak, pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače Osijek koja nam je obećala održati još jedno predavanje u školi.

Paula Poretti, docentica na Katedri građansko-pravnih znanosti Pravni fakultet u Osijeku.

Osim Zakona o zaštiti potrošača, postoji i Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova kao i platforme za pojašnjavanje svih nejasnoća u sveti navedenog.

Govornici su istaknuli da je najveći problem neinformiranost građana, ali i trgovaca koji se uz postojeća znanja moraju stalno educirati te pratiti zbivanja na tržištu.

Tatjana Petrač, profesor mentor

Studeni 2017.

 

ADSense_04