ADSense_02


GRAD ČAKOVEC PRVI U HRVATSKOJ DONIO VAŽNU ODLUKU O ZBRINJAVANJU ŽIVOTINJA


Srijeda, 07 Veljača 2018

Stjepan Kovač: „Nizom mjera želimo zaštiti i osigurati dostojanstven život svim ljubimcima na području grada“

Gradsko vijeće grada Čakovca prošli tjedan donijelo je povijesnu Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Ovom Odlukom grad Čakovec postao je prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji se na ovaj način uhvatio u koštac s rješavanjem gorućeg problema zanemarivanja pasa i mačaka lutalica.

Naime, stupanjem ove Odluke na snagu za sve pse i mačke bit će obvezna sterilizacija, odnosno kastracija na područjima Grada koje će nakon izvida na terenu odrediti komunalni redari i veterinarska inspekcija. Odluka se ne odnosi na vlasnike uzgajivačnica niti na one životinje kojima bi zahvat, zbog starosti ili bolesti, mogao ugroziti zdravlje. Ovu odluku pozdravilo je niz udruga za zaštitu životinja, kao i samo čakovečko Sklonište za napuštene životinje. 

„Problem velikog broja pasa i mačaka lutalica koji nažalost žive u katastrofalnim uvjetima, nešto je s čime se suočavamo već duže vrijeme. Svi znamo da na području Međimurske županije imamo velike probleme s napuštenim i izgubljenim psima, posebice u blizini naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine. Svakih nekoliko godina provodi se akcija smještaja takvih životinja u azil, no to se pokazalo samo kratkoročnim rješenjem i njihov broj se ponovno rapidno povećava.“, poručio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

Prema novoj Odluci, osim obvezne kastracije/sterilizacije, vlasnik će kućnim ljubimcima morati osigurati adekvatan i čist prostor za život, pravodobnu veterinarsku pomoć, a strogo je zabranjen bilo kakav oblik zanemarivanja kućnih ljubimaca te trajno vezivanje bez mogućnosti slobodnog kretanja izvan tog prostora. 

„Nakon afere zlostavljanja pasa prije dvije godine, čak 350 pasa smješteno je u Sklonište. Danas je u naselju Kuršanec Lug ponovno 400 životinja, a u svim romskim naseljima u Međimurju čak tri tisuće. Naime, neodgovorni pojedinci iz svih dijelova Međimurja štence ostavljaju u tim naseljima, znajući ih da će ih tamo prihvatiti. Životinje se tamo slobodno razmnožavaju, ne cijepe se niti čipiraju, a mnoge od njih su teško bolesne. Čakovec je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio ovakvu odluku i mi je pozdravljamo.“, istaknula je voditeljica čakovečkog Skloništa  za napuštene životinje, Aleksandra Hampamer.

Trenutno je u izradi promotivni letak koji će se distribuirati svim domaćinstvima na području Grada, a u njemu će stajati sva prava i obveze građana koji imaju pse i mačke. Nakon toga komunalni redari i veterinarska inspekcija uvidjet će stanje na terenu, a potom slijedi odluka hoće li se i gdje provesti obvezna kastracija.

„Ukoliko nadležni donesu odluku u obveznoj kastraciji/sterilizaciji, Grad će građanima slabijeg imovinskog stanja subvencionirati troškove. Ova odluka rezultat je novog Zakona o zaštiti 

životinja koji je izglasan krajem prošle godine, a u koji je uvršten i amandman koji sam predložio na inicijativu udruga koje se bave zaštitom životinja. Ponosan sam što je upravo Grad Čakovec prvi donio ovakvu odluku i vjerujem da će ona dati poticaj i ostalim gradovima u Hrvatskoj za adekvatnu brigu o kućnim ljubimcima.“, zaključio je Kovač.

Promotivni video je dostupan na sljedećem linku: http://bit.ly/2E6Z6yM

Veljača 2018.

 

ADSense_04