ADSense_02


DIJALOG S GRAĐANIMA


Ponedjeljak, 16 Travanj 2018

Zahvaljujući Informacijskom centru Europe Direct Osijek koji djeluje u okviru Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i  gospođi Brigiti Ivoševac, projekt-menadžerici i voditeljici Informacijskog centra Europe Direct Osijek/RRA SiB imali smo priliku prisustvovati „Dijalogu s građanima“ kao neposrednom obliku razgovora građana s Europskom komisijom.

Dvadeset učenika Trgovačke i komercijalne škole: „Davor Milas“Osijek u pratnji profesorica  Tatjane Petrač i Gordane Dubrović nazočilo je neposrednom obliku razgovora između Jyrki Katainena, potpredsjednika Europske komisije zaduženog za poslove, rast, ulaganja i konkurentnost, Ivane Maletić, zastupnice u Europskom parlamentu i građana.

Sastanak je održan u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na temu: Poslovi i rast u Europi sutrašnjice.  

Dijalozi s građanima igraju važnu ulogu u dvosmjernoj komunikacije Komisije i građana i doprinose boljem razumijevanju procesa u Europskoj uniji od strane šire javnosti. Njihova važnost postaje još veća u okviru trenutačnih rasprava o Budućnosti Europe jer oni su jedinstvena prilika da građani izraze svoja promišljanja o tome kakvu Europu žele u budućnosti.

Europska komisija pokrenula je sveobuhvatni investicijski plan za izlazak iz krize, a pojavila se i potreba za boljom koordinacijom gospodarskih i socijalnih politika između država članica.

I naši učenici su se pomoću moderne tehnologije i pametnih telefona također uključili u raspravu na pitanja: Kako EU i države članice mogu osigurati uravnotežen razvoj, održavati i razvijati globalnu konkurentnost i osigurati pristojan rad? Bi li se morale bolje povezati ili ne?

Kako je gospodin Katainen iz Finske, naveo nam je i nekoliko primjera dobre poslovne prakse vezano za kružnu ekonomiju i obrazovanje iz svoje zemlje.

U punoj dvorani Vatroslava Lisinskog u raspravi su sudjelovali gimnazijalci iz Vukovara, grupa studenata iz Njemačke i brojni studenti i građani iz Hrvatske.

Nakon ručka i kratkog odmora u centru Zagreba zadovoljni smo se vratili kući.

Oduvijek je trgovina predstavljala okosnicu Europske unije. Štoviše, preteča današnjeg EU-a, Europska zajednica za ugljen i čelik (EZUČ) utemeljena je s ciljem uspostavljanja gospodarskih veza među državama članicama.

Još jednom pohvaljujemo organizaciju i zahvaljujemo se Informacijskom centru Europe Direct Osijek (EDIC Osijek) – poveznici između građana i Europske Unije koja omogućuje dostupnost informacija o Europskoj uniji te promiče i potiče građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini.

Tatjana Petrač

Travanj 2018.

 

ADSense_04