ADSense_02


51 % SVIH KUPNJI U BEČU OBAVLJA SE PJEŠICE ILI BICIKLOM


Utorak, 15 Svibanj 2018

Bečani su ekološki osviješteni i kad putuju u kupovinu

Aktualno istraživanje austrijskog autokluba VCÖ pozabavilo se načinom na koji Austrijanci obavljaju kupovinu. Ispitivanje je potvrdilo da Bečani tri četvrtine kupovina obavljaju pješice, biciklom i javnim prijevozom.

VCÖ ukazuje na to da je upravo kupovina veliki faktor za promet i očuvanje okoliša. Ekološki bilanca kupovine ne ovisi samo o kupljenim proizvodima, nego i o načinu prijevoza koji se u tu svrhu koristi. Bečani radnim danom 850.000 puteva prijeđu zbog kupovine, a sam čin kupovine važan je razlog za mobilnost. Promet u svrhu kupovine tijekom tjedna čini šestinu, a subotom čak trećinu svih kretanja.

U usporedbi s ostalim austrijskim pokrajinama, stanovnici glavnog grada najmanje koriste automobile za odlazak u kupovinu, svega 27 %. 51 % svih kupnji u Beču se obavlja pješice ili biciklom, a 22 % javnim prijevozom.

Osim dobrog javnog prijevoza i mreže biciklističkih staza iz VCÖ-a ukazuju da su za smanjenje automobilskog prometa također bitna mjesta za odlaganje bicikala. Jedan od razloga za tako dobre rezultate u glavnom austrijskom gradu je kako stručnjaci ističu i to što je više od polovice puteva do trgovina i trgovačkih centara u Beču kraće od jednog kilometra.   

© Fahrrad Wien/Wolfgang Zajc

Svibanj 2018.

 

ADSense_04