ADSense_02


GENOS - OD STARTUP-A DO GLOBALNOG LIDERA U VISOKOPROTOČNOJ GLIKOMICI U 10 GODINA - GORDAN LAUC


Utorak, 15 Svibanj 2018

GORDAN LAUC

Akademsko poduzetništvo temelj je uspjeha velikih istraživačkih sveučilišta u svijetu, no u Hrvatskoj su iznimno rijetki primjeri uspješnog transfera znanja iz akademske zajednice u gospodarstvo. Jedan od takvih primjera je Genos d.o.o., koji je u 10 godina izrastao iz malog startupa u globalnog lidera u visokoprotočnoj glikomici. U predavanju će biti prikazano što je to Genos danas i kako je do toga došao, te zašto je važno istraživati glikane i uvesti ih kao biomarkere u personaliziranu medicinu.

O predavaču:

Prof. dr. sc. Gordan Lauc rođen je 1970. godine u Osijeku. S nepune 22 godine diplomirao je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirao iz polja kemija, grana biokemija 1995. Godine. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1997. Godine za docenta, 2002. Godine za izvanrednog profesora, 2005. Godine za redovitog profesora, a 2010. Godine za redovitog profesora u trajnom zvanju. Od 1997. Do 1998. Usavršavao se na Johns Hopkins sveučilištu u Baltimoru kao dobitnik prestižne Fulbrightove stipendije. Od 1998. Do 2010 godine s 20% radnog vremena radio je i kao Predsjednik katedre za Medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju Medicinskog fakulteta Osijek, gdje 1999. Godine utemeljuje i DNA laboratorij za identifikacije žrtava Domovinskog rata. U periodu od 2001. Do 2005. Godine bio je Prodekan za znanost Medicinskog fakulteta u Osijeku. 2001. Godine izabran je za gostujućeg profesora Sveučilišta Johns Hopkins, a 2011. Godine za člana prestižnog Johns Hopkins Society of Scholars. 2012. Godine izabran je za počasnog profesora Sveučilišta u Edinburgu i naslovnog profesora na Sveučilištu Edith Cowan u Perthu, a 2015. Godine za počasnog profesora Kings College London. 2013. Godine dobio je i Hrvatsku državnu nagradu za znanost.

2007. godine prof Lauc je utemeljio je tvrtku Genos koja danas zapošljava tridesetak ljudi i sudjeluje u brojnim međunarodnim istraživačkim projektima. U području visokoprotočne glikomike Genos je vodeći u svijetu. Istraživači u Genosu proveli su prve velike studije glikoma plazme (2009.) i glikoma imunoglobulina G (2011) koje su omogućile povezivanje genomike i glikomike, te brojne velike kliničke i epidemiološke studije. Ugledni časopis The Scientist rangirao je Genos kao najbolje mjesto za rad istraživača na svijetu u kategoriji «gospodarstva». 

To su neke od tema koje će biti predmet predavanja Gordan Lauc.

Za članove udruge MBA Croatia ulaz je besplatan, za ne članove cijena ulaznice je 50,00 kn, a za partnerske Udruge cijena je 25,00 kn.

Ulaznice su dostupne preko Entrio sustava na linku: https://www.entrio.hr/event/-genos-od-startup-a-do-globalnog-lidera-gordan-lauc-5224

MBA Croatia je udruženje polaznika i diplomanata MBA studija u Republici Hrvatskoj. Djelatnost Udruge je okupljanje i suradnja studenata na MBA studijima u zemlji i inozemstvu, organizacija predavanja i seminara, povećanje poznatosti prednosti studija MBA, povezivanje MBA studenata i diplomanata u poslovnim i društvenim aktivnostima.

Svibanj 2018.

 

ADSense_04