ADSense_02


Prikupljanje pouzdanih informacija


Četvrtak, 18 Lipanj 2009

*Ponekad se pitamo čemu investirati u analizu tržišta i zašto utrošiti vrijeme i sredstva na navedeno*

analiza_rita_lipanj_08.jpg Istraživanje tržišta daje važnu informacijsku podlogu i potporu u donošenju poslovnih odluka. Njegova uloga je sustavno prikupljanje valjanih i pouzdanih informacija koje pomažu prilikom odlučivanja u tržišnom poslovanju, planiranju aktivnosti, rješavanju konkretnih teškoća ili kontroli uspješnosti poslovanja. ...

Koraci u istraživanju bili bi definiranje problema i utvrðivanje ciljeva, odreðivanje izvora podataka i vrste istraživanja, te metoda i formulara za prikupljanje podataka, pronalaženje vrste uzorka i prikupljanje primarnih podataka, analiza dobivenih podataka i tumačenje rezultata nakon čega se sastavlja izvješće.
Možemo navesti nekoliko glavnih razloga zašto bi se poslovanje okoristilo rezultatima istraživanja tržišta.

Glavni razlozi istraživanja
- Istraživanje tržišta ukazuje na to postoji li potražnja za vašim proizvodom ili uslugom. čak će i najstrastvenijim poduzetnicima iluzija biti razbijena ako se pokaže da nema dovoljno zanimanja za njihov proizvod. Očit znak potražnje je postojanje jake konkurencije. Isto tako postoji i „latentna“ potražnja, nezadovoljena potreba za nečim, gdje se nalazi vaša prilika. Kako bi doznali ispunjava li vaš proizvod odreðenu potrebu na tržištu možete provesti intervju u potencijalnim kompanijama.
- Istraživanje tržišta odgovara na pitanje „Koje će osobe ili kompanije konzumirati naš proizvod/ uslugu“? Znajući demografsku strukturu kupaca lakše je procijeniti veličinu tržišta. Takvo znanje pomaže u izradi „pametnijeg“ marketinškog plana i pri oglašivačkim odlukama. Današnje medijske kuće (novine, časopisi, radio, televizija) redovno provode demografska istraživanja kako bi efikasnije ponudile svoj prostor oglašivačima.
analiza_trita_1_lipanj_08.jpg- Istraživanje tržišta čini vas uspješnijim zbog prikupljanja informacija o konkurenciji. „Nemojte se bojati konkurencije već ju tražite i učite od nje“ rekao je Luigi Salvaneschi u „Lokacija, lokacija, lokacija: Kako izabrati najbolje mjesto za vaš posao“. Analiziranje sličnih biznisa može vam pomoći u procjeni prodaje. Kakvi su trendovi drugih unutar istog poslovnog segmenta? Može li se poboljšati iskustvo u kupovanju u odnosu na vaše kompetitore? Salvaneschi kaže sljedeće: Svrha kompetitivnog istraživanja je dvojaka – zadovoljenje svih potencijalnih potreba i ostavljanje traga u prodaji vaših konkurenata.
Možemo zaključiti da je istraživanje tržišta važan i danas neizostavan dio poslovanja svake organizacije.


D. Martinović,  lipanj 2008.

ADSense_04