ADSense_02


Identifikacija tržišne niše


Četvrtak, 18 Lipanj 2009

*Kad se započinje s vlastitim poslom obično postoji ideja što raditi i kako krenuti*

indetifikacija_trine_nie_srpanj_08.jpgNo kad krenemo situacija se ponekad mijenja. Samo saznanje da želimo vlastiti posao nije dovoljno. Većina nas se bori s pitanjem što započeti, na koji način, kada. Franšize nude provjerenu ideju, potrebno je manje kapitala u početku, manji je rizik od neuspjeha korištenjem poznatog poslovnog imena i reputacije, no s druge strane potrebno je konstantno usuglašavanje s ugovorima i standardom, nema potpune slobode itd. ...

. Ukoliko nemamo dovoljno kapitala za franšizu moramo se snalaziti na druge načine. Mnogo je poslova iz vlastitog doma koji odgovaraju različitim osobnostima i razinama financiranja. Od prodaje informacija preko interneta do uzgajanja gljiva i prodaje restoranima i drugim mjestima prehrane.
Svakako je poželjno da smo zadovoljni s onim što radimo što će opet utjecati na uspjeh vlastitog poduhvata i držati nas motiviranima.  Nekima bi računovodstveni servis bio pravi izbor ako se vole baviti brojevima. Cilj je pružiti proizvod ili uslugu koju će drugi kupiti u većim količinama.

Prepoznajte potrebe kupca
Pomoć u identifikaciji potreba tržišne niše možete razmotriti u nekolicini koraka:
indetifikacija_rine_nie_1_srpanj_08.jpg1. Ciljajte specifičnu publiku i alocirajte resurse samo za tu konkretnu publiku. Pokrijte manju, ali profitabilnu bazu kupaca, biti najbolji manjem broju klijenata moguće je ostvariti. Ureðenje doma bi možda bila zanimljiva usluga na jednom području ako se pronaðu dekorativni predmeti iz zemalja poput Filipina, Tajlanda ili Uzbekisatana.
2. Razgovarajte s potencijalnim kupcima. Kad ste smanjili tržite kojem se obraćate, odaberite nekog tko će predstavljati idealnog kupca. Pokušajte saznati kako bi drugi reagirali na odreðeno rješenje. S primjerom ureðenja doma to bi bio srednji prema višem sloju, te osoba koja je putovala i razvila ukus za druge kulture. Kako bi ta osoba reagirala na proizvode koje nudite?
3. Istražite tržite kako biste potvrdili svoja saznanja. Informacija je uvijek ključ za uspješnu marketinšku strategiju. Prije lansiranja novog proizvoda pokušajte dobiti što više informacija o potencijalnim klijentima, troškovima i konkurentskim proizvodima. Istraživanja ne moraju biti preskupa. Možda će biti dovoljno prolistati časopise za ureðenje da bi se saznalo što drugi nude.
4. Saznajte koje karakteristike proizvoda vaši potencijalni klijenti cijene. Žele li skupe, jeftine, pouzdane ili bilo koje druge osobine proizvoda? Prodajete li proizvode za ureðenje doma vjerojatno su bitni cijena, povijest, tekstura, boja, dizajn ili funkcionalnost.
A neke od ideja za privatni posao bile bi: ureðenje vrtova, restauracija namještaja, izrada umjetničkih predmeta, uzgajanje gljiva, uzgajanje ljekovitih trava, instruktor aerobika, konzultant za oglašavanje, mala tiskarska djelatnost…

D. Martinović,  srpanj 2008.

ADSense_04