ADSense_02


Besplatni web CMS-ovi


Četvrtak, 17 Rujan 2009

*Sustavi za upravljanje sadržajem (eng. CMS) predstavljaju programska rješenja za upravljanje sadržajem web stranica novije generacije*

dubravka1_cms_rujan_08.jpgTakvo je rješenje za vlasnike web stranica u početku skuplje od klasičnih HTML stranica. On omogućuje samostalno postavljanje i mijenjanje podataka neovisno o stručnim znanjima čime stranice zasigurno dobivaju na aktualnosti. Neke od karakteristika CMS-a koje se navode na Wikipediji jesu: web sučelje ...

za administraciju (poseban administratorski dio unutar kojega se manipulira dijelovima sustava kao što su sistemski dio, forum, linkovi, ankete, članci/ tekstovi...), online ureðivanje sadržaja s vjernim pregledom (WYSIWYG- engl. What You See Is What You Get što bi značilo da je trenutnu promjenu moguće vidjeti na sustavu, odnosno na stranici na kojoj se dogodila), upravljanje raznim izvoznim formatima, sustav predložaka (postoji velik broj besplatnih predložaka izgleda CMS-a za koje se korisnik može odlučiti), upravljanje inačicama, ugraðeno pretraživanje, podrška za višejezičnost, pravo pristupa zasnovano na ulogama (posebna je uloga Korisnika, a posebna Administratora te pripadajućih privilegija), upravljanje korisnicima, sustav tijeka zadataka (workflow system), skalabilnost i sigurnost. Korist je i u činjenici da se ne moraju koristiti drugi programi za postavljanje sadržaja na stranice što znatno olakšava korištenje sustava.

dubravka_cms_rujan_08.jpg
Sadržaj je moguće ažurirati i od strane većeg broja korisnika, ne postoje ograničenja, a posjetiteljima se može omogućiti registracija, unos komentara, sudjelovanje u anketama itd.
CMS je vidljiv u vašem browseru: Internet Exploreru, Mozilli Firefox, Operi ili nekom drugom koji koristite.
Surfajući dolazimo do raznih mišljenja o najboljim besplatnim CMS-ovima od kojih prednjače Wordpress (http://wordpress.org/), Drupal (http://drupal.org/) i Joomla! (http://www.joomla.org/). Joomla! je dobila nagradu kao najbolji CMS godine  “The 2007 Open Source CMS Award” (glasanje za 2008. počinje 1. rujna na stranicama: http://www.packtpub.com/award).
Zaključiti možemo slijedeće: potreban je veći inicijalni trud za postavljanje sustava i inicijalno punjenje sadržajem, ali kasnije je jednostavnije i jeftinije za održavanje.

* CMS (eng. Content Management System)

D. Martinović,   rujan 2008.

ADSense_04