ADSense_02


Značenja boja


Četvrtak, 17 Rujan 2009

*Tema prošlog broja bila je teorija boja koja je u svojoj srži predstavlja razvoj estetski privlačnog odnosa meðu bojama*

dubravka_1prosinac_08_primarne_boje.jpgNastavljamo sa značenjima boja. Ljudsko oko percipira boju psihički, mentalno i emocionalno. Rezultat navedenog je značenje, odnosno utjecaj boja. Simbolika boja često je kulturni dogovor i mišljenja društava ponekad variraju, te su konfliktna. One su neverbalna komunikacija. Primarne su boje crvena, žuta i plava. Crvena ...

se povezuje s vatrom i krvlju, žuta sa suncem, a plava s morem i nebom. Pozitivne karakteristike crvene su strast, ljubav, energija, entuzijazam, uzbuðenje, toplina i moć. Žuta dočarava intelekt, mudrost, optimizam, veselje i idealizam, a plava znanje, mirnoću, odanost, pravdu, inteligenciju, muževnost. Negativne konotacije crvene su agresija, revolucija, borba, okrutnost. S druge strane crvena je vizualno dominantna, stimulira rad srca i povećava apetit. Automobili crvene boje se kradu najviše. Žutu se povezuje s ljubomorom, kukavičlukom, prijevarom i oprezom. U budističkoj kulturi žutu nose svećenici. U Egiptu ona simbolizira žalost i oplakivanje, a u Japanu ju povezuju s hrabrošću. Žuta se boja u hindu kulturama povezuje sa slavljenjem festivala proljeća. 
Depresija, hladnoća i apatija vezuju se uz plavu koja se u većini zemalja smatra muževnom i korporativnom bojom. U Kini simbolizira besmrtnost. Rijetka je u prirodi i kao takva potiskuje glad. Utječe na tijelo na način da luči opuštajuće kemikalije. Po nekim istraživanjima plave sobe utječu na veću produktivnost ljudi, a plava odjeća simbolizira lojalnost i povjerenje (zbog čega je vjerojatno meðu najkorištenijim korporativnim bojama, a primjera je u izobilju).

dubravka_prosinac_08_primary.jpg

Jednostavan a opet efektan je primjer  web stranica kompanije Primary. Korištenjem temeljnih boja naglašena su područja djelovanja. Glavni izbornik poveznica nalazi se u gornjoj liniji (početna, o nama, portfelj, usluge), dok su podrška, mapa weba i kontakt izdvojeni. Konzistentan dizajn proteže se svim stranicama.


D. Martinović,  prosinac 2008.

ADSense_04