ADSense_02


Značenje boja – sekundarne


Četvrtak, 17 Rujan 2009

*Za Japan ljubičasta boja ona predstavlja ceremonijalnost, aroganciju i prosvjetljenje*

dubravka_1sijecanj_09_sekundarne.jpgSekundarne boje nastaju miješanjem dviju primarnih boja - crvena i žuta daju narandžastu, žuta i plava zelenu, a crvena i plava ljubičastu. Dobivene boje ovise o proporcijama u kojim se miješaju primarne. elena se povezuje s biljkama, prirodom i okolišem. Njene pozitivne karakteristike su plodnost, rast, novac, uspjeh, harmonija, poštenje i mladost, a negativne zavist, otrov, korozija, neiskustvo. Ona ...

se povezuje s Rajem i simbolizira Islam, dok je u keltskim kulturama Zeleni čovjek bog plodnosti.  Zelena boja je najprihvatljivija za ljudsko oko. Smiruje, te se iz tog razloga često koristi u bolnicama. Razne ekološke udruge identificiraju se iz svih prije navedenih razloga sa zelenom bojom.

Ljubičastu povezuju sa spiritualnošću i veličanstvenošću. Prava ljubičasta je mješavina jednake količine crvene i plave. Pozitivne karakteristike su mudrost, bogatstvo, inspiracija, misticizam, imaginacija, a negative pretjeranost, ludost, okrutnost. U Latinskog Americi simbolizira smrt, a u Tajlandu ljubičasto se obučene udovice. Za Japan ona predstavlja ceremonijalnost, aroganciju i prosvjetljenje. Rijetka je u prirodi, pa se smatra se umjetnom (u prirodi ima svega nekoliko ljubičastih cvjetova poput lavande, orhideje, jorgovana i ljubičica). Bila je omiljena boja kraljice Kleopatre u Egiptu, te su se u ljubičasto odijevali samo oni iz kraljevskih obitelji i bogataši. Jedan Dobar primjer su web stranice kompanije Ictinus grupe koja se opredijelila dominantno upravo za ovu boju.

dubravka_sijecanj_09_ictinus.jpg

Narandžastu povezujemo s jeseni i agrumima. Karakterizira ju kreativnost, energija, stimulacija, zdravlje, aktivnost, jedinstvenost ali i glasnoća. Narandžasta označava protestantski pokret u Sjevernoj Irskoj, u Indiji Hinduizam, a nacionalna je boja Nizozemske. S obzirom da je poticajna boja, u narandžastim sobama ljudi su stimuliraniji na razgovor i razmišljanje. Učenjaci ju smatraju bojom snage. U alternativnoj medicini koristi se pri liječenju, vizualizaciji i medijaciji. Zbog vizualnih karakteristika radnici na cestama nose dio odjeće narandžaste boje.
U nastavku donosimo kraći osvrt na neutralne boje, te nastavljamo s «pravilima» upotrebe boja. Ne postoji pravi ili krivi način upotrebe boja. Neki procesi kombiniranja boja funkcioniraju bolje od drugih, ali mnogi su načini postizanja dobrog rezultata.


D. Martinović,  siječanj 2009.

ADSense_04