ADSense_02


VIOLETA KOS - KOPRIVNICA


Ponedjeljak, 04 Siječanj 2016

Tajna sirovog kakaa

*Prednosti sirovog kakaa su nebrojene, a Inke su ga smatrale hranom bogova *Kakao sprečava starenje i daje mladolik izgled

Jeste li znali da se sirovi kakao koristi za ljudsku dugovječnost i zdravlje bez negativnih nuspojava? Ova čudotvorna biljka porijeklo vuče iz tropskih krajeva Južne Amerike, visine je od 4 do 8 metara. Plod je jajolikog oblika i unutar bijelog mesa nalaze se sjemenke, od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac. Sirovi kakao sadrži gotovo 4 puta više antioksidansa od obične tamne čokolade, 2 puta više od borovnica i 119 puta više od banane.
Ponekad ako ste loše raspoloženi trebate samo pronaći blaženstvo u najzdravijoj namirnici - kakau, koji podiže raspoloženje i stvara osjećaj zadovoljstva jer podiže razinu serotonina. U 100 g kakaa nalazi se 10% flavanoida koji sprečavaju nastanak viška masnoće, pomažu u održavanju krvnog tlaka, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te kardiovaskularnih bolesti, dolazi do smanjenja rizika od moždanog udara i poboljšava se cirkulacija krvi.
Vrlo bitna je činjenica da flavanoidi iz kakaa smanjuju rizik za nastanak dijabetesa i pomažu regulaciji šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da kakao razrjeđuje krv i može biti jednako koristan kao i uzimanje aspirina jednom dnevno. Zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u sirovom kakau poboljšava se probava jer potiče tjelesne enzime.
Kakao sprečava starenje i daje mladolik izgled te je bogat mineralima poput sumpora koji jača nokte, kosu, čisti kožu i detoksicira jetru te stimulira rad gušterače. Kakao prah koristi se kao afrodizijak i djeluje kao anti stres namirnica. Istraživanja na Harvardu by Dr. Gary Small su dokazala da kakao sprečava Alzeheimera, ljudi koji su u srednjim godinama pili dvije šalice kakaa dnevno imali su poboljšano pamćenje i povećan protok krvi u mozgu.
Naše tijelo treba zdrave masti koje stvaraju kemijske reakcije za poboljšanje imunološkog sustava i metaboličkih funkcija, a one su u sirovom kakau slične mononezasićenim mastima koje nalazimo u maslinovom ulju.


Kakao maslac
Dobiva se hladnim prešanjem i sastoji se od kombinacije masnoće koje su u krutom stanju na sobnoj temperaturi, ali u tekućem na temperaturi ljudskog tijela što je razlog da se čokolada doslovce topi u ustima. Svijetlo žute boje je, specifičnog predivnog čokoladnog mirisa po kakau. Sastoji se od 60% zasićenih masnih kiselina, 30-40% mononezasićenih i 5-10% polinezasićenih masnih kiselina. Ima najstabilniju strukturu od svih poznatih ulja i masti i teško se kvari.
Upotreba kakao maslaca nije ograničena samo na prehranu ili čokoladu, on je također vrlo čest sastojak u kremama za kožu, sprečava nastanak strija koje mogu nastati u trudnoći, ako ga primjenjujemo kao čisti maslac dovodi do nestanka ožiljaka, mrlja i tragova od opeklina.
Komercijalna kupovna čokolada puna je šećera i kemijskih aditiva, a sve dobrobiti kakaa gube se prženjem i termičkom obradom te spajanjem kakaa sa šećerom i mlijekom, stoga takva čokolada deblja, izaziva nastajanje akni i karijesa te alergijskih reakcija. Nije pogodna za dijabetičare i može sadržavati gluten.
Kako bismo izbjegli neželjene posljedice, uživali u čokoladi te ugodili svojem nepcu i zdravlju napravimo svoju domaću sirovu čokoladu fantastičnog okusa, a tijelo će nam biti zahvalno zbog niza dobrobiti koje će izvući iz njenih sastojaka. Za pripremu nam je potrebno svega 20-ak minuta.

Napravimo svoju čokoladu
Recept I: SIROVA ČOKOLADA
Sastojci: kakao maslac, 1 žlica kokosovog ulja, 1 žlica meda, 2 žlice kakaa, suho voće po želji (grožđice, brusnice, marelice... ).
Postupak: Na vodenoj kupelji otopimo kakao maslac s kokosovim uljem te samo umiješamo ostale sastojke. Dobivenu smjesu ulijemo u željene kalupe te ostavimo u hladnjaku da se stisne i imamo predobru zdravu čokoladu.
Ovaj recept možemo prilagoditi svojim željama i potrebama pa tako umjesto meda možemo dodati kokos šećer i umiješati npr. lješnjake ili bademe, a ako nemamo kalupe jednostavno smjesu izlijemo u neku posudu i režemo čokoladu na kockice.

Recept II: SIROVA ČOKOLADNA SRCA
Sastojci: 3 žlice kokosovog ulja, 2 žlice kakaa, 1 žlica kokosovog šećera.
Postupak: Otopimo kokosovo ulje i umiješamo kakao i kokos šećer te ulijemo u željene kalupe i ostavimo da se stisne u hladnjaku.

Autor teksta: Violeta Kos
Studeni 2015.

ADSense_04