ADSense_02


VIOLETA KOS - KOPRIVNICA


Subota, 11 Lipanj 2016

Irski kruh

*Ovaj domaći i mirisni kruh gotov je za u tren oka, u njemu se umjesto kvasca koristi soda *Irci irski kruh tradicionalno pripremaju za St. Patrick s Day

U ovom ću broju s Vama podijeliti moj omiljeni recept za Irski kruh kojeg Irci tradicionalno pripremaju za St. Patrick s Day. Ovaj domaći i mirisni kruh gotov je za u tren oka, u njemu se umjesto kvasca koristi soda i ne treba se ostavljati da se diže nego se lijepo umijesi i sa njime u pećnicu. Soda bikarbona se nalazi u puno starinskih recepata, naše su bake ju koristile jer su tijesta rahlija nego s praškom za pecivo. Znate li razliku između praška za pecivo i sode? Iako imaju slično djelovanje radi se o dva sasvim različita sastojka.

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat i kada se kombinira s kiselkastim sastojcima poput mlaćenice ili soka od limuna stvara ugljični dioksid. Iz tog razloga kolač u pečenici dobije na volumenu i raste. Kiseline iz namirnica također neutraliziraju metalni okus sode. Buduću da joj je potrebna kiselost da bi dobro reagirala uvijek morate paziti sa čime ju miješate. Ako u receptu primjerice stoji da treba staviti mlaćenicu nemojte je zamijeniti običnim mlijekom jer nema dovoljno kiselosti. Ako baš ne stignete do trgovine mlijeku dodajte malo soka od limuna ili octa da preuzme ulogu kiselosti.

Prašak za pecivo mješavina je sode bikarbone, kiseline i kukuruznog škroba, dakle faktor kiselosti već je umiješan tako da ne morate dodavati sok od limuna ili ocat. 

Irski kruh sa špinatom

Sastojci:

500 g bezglutenskog Schar mix Brašna ( ili brašna po vašoj želji znači glatko pšenično ).

50 g kukuruznog brašna.

50 g brašna od slanutka (ako ga imate, ako ne povećajte dozu običnog).

3 žlice ulja, žličica soli.

1 mala žličica sode.

300 do 400 ml kiselog mlijeka.

250 g špinata (može smrznuti usitnjeni ).

Postupak: umijesiti sve sastojke s kiselim mlijekom koliko nam treba da dobijemo lijepo glatko tijesto koje tada oblikujemo u kuglu i odozgora utisnemo modlicom za kolače 4 srca kako bi smo dobili djetelinu. Pečemo ga na 190 stupnjeva oko sat vremena.

Ovaj kruh je jako ukusan, a predivnog izgleda tako da ćete s njime za sigurno iznenaditi svoje goste i ukućane, a gotov je za svega sat vremena.

Od ovog se tijesta također mogu praviti i lijepa peciva od kojih slažemo sendviče ili ih mažemo sirnim namazom.

Zdravi kruh muffini

Sastojci:

150 g kukuruznog brašna.

150g rižinog brašna.

100 g bućinog brašna (može i bademovo ili orahovo).

1 velika žlica brašna od amarantha ili quinoe.

2 žlice psylliuma.

pola žlice bezmirisnog kokosovog ulja.

1 bip prašak za pecivo, pola žličice soli.

500 ml vode.

Postupak: Najprije pomiješati suhe sastojke zatim dodati kokosovo ulje i vodu. Peći na 180 stupnjeva oko 30 min. Iz ove smjese ispadne 12 muffina.

Violeta Kos

Food blogger i moderator

Ožujak 2016.

 

ADSense_04