ADSense_02


Hrana - pokretač civilizacije


Petak, 06 Rujan 2013

*Dar koji nam daje energiju i tvari za zdravo funkcioniranje organizma

zdrav_zivot_web_srpanj_13_hrana_0050.jpg Hrana je kroz vjekove pobuðivala pozornost kao dar koji nam daje energiju i tvari za zdravo funkcioniranje organizma. Istodobno s razvojem civilizacije hrana je uz svoju osnovnu namjenu dobivala i novi smisao: užitak i ljepotu .Takoðer su se razvijali i razni načini prehrane i pripreme hrane kao i posluživanja. Znanost koja proučava hranjivu vrijednost hrane i učinak koji pojedine tvari čine na naš organizam zove se nutricionizam.
Hrana znači čuvarica. Iz te riječi su izvedenice: pismohrana - mjesto gdje se čuvaju odloženi spisi, samohrana majka ili otac koji sami hrane (čuvaju) svoju djecu, prehrana. I imena Hranislav i Ranko imaju korijen hrana što znači čuvar.
Vratimo se hrani. Hrana nam omogućuje život, stvaralaštvo, stvaranje potomstva, mišljenje, a nadasve da možemo ispunit svoje poslanje koje svatko od nas ima. Što je ustvari svrha hranjenja. Nekima je dug život, svima - ZDRAVLJE, a uz sve to da lijepo izgledamo sebi i drugima, odnosno da budemo privlačni i napose da se odlično osjećamo. Naravno da uvijek budemo odmorni, vedrog duha, odličnog razmišljanja i zaključivanja, da se bolje i jače usredotočimo na aktivnost kojom se bavimo i ne manje značajno da budemo uspješni kako u obiteljskom tako i u poslovnom i društvenom životu.

Način prehrane ovisi o tome što od hrane očekujemo, kakvim se aktivnostima bavimo i imamo li poseban način odabira i pripreme namirnica zbog bolesti ili nekog drugog ograničenja. Način prehrane je osoban odabir vezan uz obiteljske navike, vjeru, svrhu prehrane što ovisi o tome što njome želimo postići kao i o brojnim trendovima suvremenog života.
Sam odabir namirnica i pripreme hrane je osoban odabir i posljedica stava, znanosti i trenda. Postoji čak i filozofija prehrane. Meðutim, to je nebitno u odnosu na ono koja je svrha hrane: održava nas na životu, čuva zdravlje, daje energiju koju je transformirala iz sunčeve svjetlosne i toplinske energije u kemijsku energiju i daje nam tvari koje sudjeluju u rastu i održanju organizma. Samim tim potiče misao, raspoloženje i vedrinu duha. Ako nemamo dovoljno hrane koja daje mozgu energiju, misao i djelotvornost organizma su usporeni. Posljedica je smanjena učinkovitost i uspješnost u radu te cjelokupnom životu.

Osnovna svrha načina prehrane
 
 Jedna od najznačajnijih odluka je što učiniti sa zdravim organizmom i darovima duha koje imamo. Stoga dobro razmislite što je osnovna svrha vašeg načina prehrane. Da li je ljepota i dobar izgled posljedica ili jedan od ciljeva zdravog života? Služi li hrana koju jedete za užitak, hranjenje ega ili doista za stvaranje boljeg svijeta, napredovanja u poslu i životu te stjecanju dobrobiti sebi i drugima. Onog trenutka kad to spoznate znat ćete što vam hrana znači i koristi li vam za ono što želite pravilnom prehranom postići. Ukoliko koristite energiju i učinkovitost tijela i uma za ostvarivanje plemenitih ciljeva svojim bližnjima, sebi i ljudima diljem svijeta bilo posredno ili neposredno istodobno čuvajući okoliš, stvorenja u prirodi i ljepote našeg planeta budite sigurni da ćete imati uvijek dovoljno svega potrebnog za život uz obilje raznih blagoslova.

Hrana i način života izuzetno su bitni poslovnom čovjeku. Njemu je uspješnost u radu i dohodovnost vezana uz mnoge okolnosti. Prehrana mora biti prilagoðena potrebama organizma što je uvjetovano poslom koji obavlja, duševnim i tjelesnim naporima. Osnovni cilj svakog od nas u obavljanju posla je što bolje obavljati posao kojim se bavimo kako bi stvarali svijet boljim mjestom za život. Svatko je u povijesti dao svoj obol u razvoju civilizacije. Nema beznačajnog čovjeka. Svi mi imamo darove i poslanje. Da ga možemo obavljati trebamo se hranit učinkovitom hranom. Tu spada i duhovna koja će nas osnažit i oplemenit našu osobnost.
Moj način prehrane je na osnovi hrane koja raste u našem podneblju i klimatskom pojasu. Odlično se osjećam i pun sam energije. Jedem voće i povrće koje je doneseno iz tropskih krajeva prije četiri i više stoljeća: grah, mahune, krastavce, krumpir, rajčicu, papriku, patlidžan, grašak. Sve ostalo mi je nebitno. Hranom koja raste u mom kraju mogu biti učinkovit i uživati u brojnim vrlo ukusnim jelima koja nemaju pompozna strana imena i nisu pripremljena od jamaraga, hungdoa, sarsaparilje, jama, quinoe, amarantha…

 Jesti raznovrsnu hranu

 Jednostavnost pripreme je jako bitna. Što manje namirnica raznog podrijetla i sastava miješamo to je mogućnost poremećene probave manja, a iskorištenost hranjivih tvari veća. Meðutim, svakog dana moramo jesti raznovrsnu hranu kako bi tijelu osigurali dovoljno svih potrebnih hranjivih tvari. Nije dovoljno biti zdrav i izvrsno se osjećati. Iako je to svakom od nas cilj, takoðer nam je cilj uspješno obavljanje poslova, stvaranje i zaraðivanje za život.

 

 Rajko Pavić, ing. agr., srpanj 2013.

ADSense_04