ADSense_02


Postoji li sex nakon što doðu djeca?


Petak, 06 Rujan 2013

*Nemojte misliti samo o kvantiteti, važna je i kvaliteta odnosa *Izaðite van samo sa svojim bračnim partnerom *čak kad djeca stignu do školske dobi, brojni logistički problemi su još uvijek pred roditeljima

zdrav_ivot_karikatura_deko_i_djevojka_srpanj_13_web_bevdl__dreamstimefree_250597.jpg Manje više ta nam je situacija poznata: budući da se danas toliko mnogo stresova upliće u život jednog bračnog para kad doðu djeca, vrlo lako se desi da seks bude stavljen u drugi plan. Ima slučajeva da se na njega ne misli mjesecima nakon što se rodi dijete. Dok ste nekada tokom večeri slušali romantičnu glazbu, sada vaš stan ili kuća odzvanja plačom bebe ili cikom djece. I seksi donje rublje ustupilo je svoje mjesto pamučnim spavačicama. Razlog zbog čega požuda i nagon slabe nakon roðenja djeteta različiti su. Jedan od najčešćih je fizički. Iscrpljenost i stres uzrokovani sada znatno brojnijim kućnim poslovima i obavezama, pogoršano još nedostatnim spavanjem te ostavljaju posljedice na oba roditelja.
Tokom tri mjeseca nakon poroda, stvaranje ženskog spolnog hormona je znatno smanjeno i njegov učinak, možemo reći, otprilike je jednak hladnom tušu. Ta seksualna stagnacija može trajati do šest mjeseci i duže. Osim toga, nepovoljno može djelovati i bol od eventualno šivane meðice nakon incizije i razderotine okolnog tkiva vagine ili carskog reza za vrijeme poroda. čak i nakon što su rane zacijelile, smanjene razine hormona estrogena čine da je sluznica rodnice tanja, više suha i lakše se iritira. Nove majke mogu primijeniti posebne vaginalne kreme koje smanjuju bol i osjetljivost, a vježbe za mišiće dna zdjelice pomažu da se ponovo stekne mišićni tonus.

Romantika hrani želju
Psihološki faktori, meðutim, mogu biti veći problem. Na primjer, mnoge se žene boje da njihovo tijelo nakon poroda, neće biti atraktivno njihovom mužu. Za mnoge muškarce majčinstvo i erotika ne idu zajedno. Majke koje doje mogu podsvjesno izbjegavati intimnost sa suprugom, zato jer često dojenje može iscrpiti njihovu želju za fizičkim kontaktom na kraju dana. Takve pauze u ljubavnoj strasti mogu učiniti da se suprug osjeti istisnut iz ženine ljubavi.

Razgovarajte
 
 Vrijeme i strpljivost liječi neke od tih problema, meðutim za druge, komunikacija, razgovor je ključ rješenja. Kroz otvorenu diskusiju žena treba uvjeriti muža da ga i pored velikih obaveza prema djetetu i dalje isto voli, a on nju da mu je isto tako atraktivna kao i onog dana kad su se upoznali. Rezultat toga može biti da oboje ostaju fizički privrženi jedan drugome i da seks još uvijek predstavlja velik dio njihovog života, čak i ako nije toliko čest kao što je nekad bio. Ne može se uspostaviti dobar seksualni život ako je meðu partnerima prisutno neprijateljstvo, ljutnja i neriješeni problemi. Na koncu, ne mora svaka nježnost i fizička bliskost završiti spolnim činom. Nemojte misliti samo o kvantiteti, važna je i kvaliteta odnosa.

Eksperti se slažu da je izaći van samo sa svojim bračnim partnerom od vitalne važnosti ako želite da se vaš brak i spolni život uspješno razvija. Bračni savjetnici preporučuju da supružnici barem jednom mjesečno odu zajedno, razumljivo bez djece, na kazališnu predstavu, neko predavanje ili u kino. Za to vrijeme valja pokušati ne razgovarati o djeci, računima za struju ili popravcima u kući. Razgovarajte o stvarima koje će vas podsjetiti na ono što je utjecalo da se u samom početku zaljubite jedan u drugoga. Romantika hrani želju, a želja je od ogromne važnosti za dobar seksualni život.

Posvetite vrijeme sebi
 
 Možda zvuči kontradiktorno, ali postoji i drugi način da se poboljša spolni život, a taj je da se posveti odreðeno vrijeme samom sebi. To je posebno važno za žene koje su sklone stavljati na prvo mjesto obiteljske potrebe. Žene se trebaju povremeno naći sa svojim prijateljicama, učlaniti se možda u neki ženski klub ili započeti s redovnom tjelovježbom. Sve te aktivnosti pomažu da se žena osjeća više seksi, zato jer te aktivnosti pomažu da se zadovolje vlastite potrebe. Razumljivo, i muževi koji pomažu ženi u kućnim poslovima i njezi djeteta, ubrzo uviðaju da im se to višestruko "isplati"!

čak kad djeca stignu do školske dobi, brojni logistički problemi su još uvijek pred roditeljima. Većina parova nalaze da im je voditi ljubav prilično teško dok strahuju da im se dijete u susjednoj sobi može probuditi i doći, uhvativši ih na djelu. Od najranije dobi djecu valja naučiti da pokucaju prije nego uðu u maminu i tatinu sobu.
Trud i napor kojeg muž i žena ulažu u održavanje zadovoljavajućeg seksualnog života, nakon što se rode djeca, ipak se na kraju isplati.

 
dr. Ivo Belan, srpanj 2013.

 

ADSense_04